середу, 25 грудня 2013 р.

Dura lex, sed lex. Закон суворий, але це закон. І хто з нас дура?..

        
Хочеться поговорити про закон і про імунітет. Не той імунітет, що рятує нас від чергового твариннячого грипу чи іншої новітньої зарази. А той, наявність і розвиток якого рятує від руйнування психічного здоров'я непотрібною, нецікавою, некорисною і просто шкідливою інформацією. 

Іншими словами, ментальний імунітет, тобто вміння мислити самостійно, самокритично. Розпізнавати брехню і брехунів. В собі та в інших людях.
Для цього треба навчитися фільтрувати інформацію. Як у пісні: «Думайте сами, решайте сами, иметь или не иметь…»

Наведу невеличкий вінегретик цікавих фактів і пропоную слухачам самостійно їх оцінити у світлі гарантованої Конституцією України рівності громадян перед законом.
Перший факт: в Україні порушили кримінальну справу  проти активістки  Євромайдану в Луцьку Майї  Москвич, цитую, «за хуліганські дії, пов’язані з наругою над портретами президента Віктора Януковича».
Другий факт: в одній з київських лікарень помер 41-річний Павло Мазуренко. За словами знайомих, 18 грудня на вулиці Гната Юри дорогою додому він був жорстоко побитий нарядом "Беркута". Судмедексперти визнали причиною смерті "пневмонію"…Наступний факт: нардеп-регіонал Володимир Олійник зазначив, що, на його думку, амністія, оголошена учасникам мітингу на Євромайдані, стосуватиметься і співробітників "Беркута". Від себе додам – тих самих, що по-звірячому били українців під час мирних протестів у Києві.Факт від північних сусідів.
23 грудня російський міністр фінансів Антон Сілуанов повідомив , що ухвалені напередодні поправки до постанови уряду дозволили вкладати в ризиковані боргові зобов'язання іноземних держав до 10 % коштів Фонду національного добробуту. Згідно з даними мінфіну Російської Федерації, на 1 грудня 2013 року обсяг Фонду становив 88 мільярдів доларів. Отже, всього в українські бонди може бути вкладено не більше 8,8 мільярдів , пише Коммерсант- Україна. А обіцялось 15 мільярдів…
Дещо про історію і перспективи партнерства з Росією. Спочатку цитата від Ксенії Собчак про підготовку до Олімпіади: "Вчера знакомая швейцарка прилетела из Сочи. Она выражает все происходящее там свежеузнаным матом:дорог нет, ничего не готово. Ни один объект, на котором должно происходить кормление спортсменов, не готов. Нет обещанных складов и холодильников. Но это полбеды.
Все продукты везутся из Швейцарии. В России не нашлось ни одного поставщика, отвечающего требованиям к еде для спортсменов. Фуры с продуктами идут через Москву. Уже идут, чтобы успеть с нашей таможней. И плотно встают в Москве, потому как нашей таможне категорически не нравятся документы…"
Це я про те, чому навчить (чи вже навчив) наших чиновників братній російський уряд. Який уже не раз демонстрував це «братерство» м’ясо-молочними, шоколадними, косатузловськими, ядернореакторними, прикордонними чи газопровідними війнами, нищенням Луганськтепловоза чи повзучим трансфером унікальних антонівських технологій літакобудування в Росію.
Ще цитати, вітчизняні.
Грудень 2010 року. Глава уряду Микола Азаров: «Україна не буде в односторонньому порядку скасовувати договір з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування».
Січень 2012 року. Прем'єр Азаров скромно переконував українців, що гроші йдуть з України в офшори, тому що «тут створені такі умови оподаткування, за яких вигідніше транзакції проводити через офшорні зони».
Грудень 2012 року. «Державна податкова служба ініціює впровадження держконтролю над трансферним ціноутворенням, завдяки якому, за оцінкою глави ДПС Олександра Клименка, з України щороку через пов'язаних осіб виводиться в офшори близько 100 мільярдів гривень».
Вересень 2013 року. Прем'єр-міністр України Микола Азаров і прем'єр Мальти Джозеф Мускат у Києві підписали конвенцію про уникнення подвійного оподаткування та запобігання ухилянню від сплати податків на доходи.
Як це розуміти – «покращення життя вже сьогодні»? Чи спроба щось там «очолити»?
Не віриться, що це злодійство, проте аналітики компанії Da Vinci AG у тому ж таки вересні 2013 року вказують, що українські компанії активно освоюють латиноамериканський і африканський напрямки. Зокрема  експорт до Панами зріс на 277,4%, на Сейшельські острови - на 1902%, ​​Маршаллові острови - на 3177,8%, на ​​Британські Вірджинські Острови - на 28,9%.
І останнє. Нас зараз дуже переконують, що все треба робити по закону. Але складається таке враження, що ми останні роки живемо скоріше по поняттях, трактованих як «закон». Бо як інакше можна пояснити, що суди вночі засідають і приймають рішення про заборону дозволених Конституцією мирних зібрань. Або здійснюється захоплення земельної ділянки де-небудь у заповіднику чи на березі водойми, будується хатинка з поле для гольфу, а потім спритники проводять «легалізацію незаконного будівництва». А в які ворота лізуть наші вибори, результати яких визначає не волевиявлення виборців, а маніпуляції з бюлетенями, підрахунками чи просто рішення суду? Причому все це називається «законно», а закони змінюються «на злобу дня» наче печуться пиріжки.
Я не хочу жити за такими законами. Категорично!
Я вважаю, що найняті 45-ти мільйонами українців чиновники різних рівнів не мають права безсовісно брехати і жодним чином не відповідати за це.
Я хочу, щоб люди, роботу яких ми оплачуємо з бюджету, за всі свої вчинки нарешті стали платити. Обіцяв на виборах та не зробив на посаді – плати. Збрехав у відповідь на запит – плати. Привіз пару поїздів бюджетників помітингувати за державний кошт – плати. Довів ввірене тобі державне підприємство до банкрутства – плати. Лобіюєш злочинний закон – плати. Підписав злочинний лобістський закон – плати. Зуб за зуб. Як в аптеці. Відповідально і справедливо.
Немає грошей – рий землю і будуй дороги. В радянські часи вирити куб землі коштувало 65 копійок. Уявляєте, скільки європейських доріг можна збудувати в Україні?..

Немає коментарів:

Дописати коментар