пʼятницю, 17 вересня 2010 р.

Про "три кити" усіх проблем країни та три головних реформи

Як послухаєш наших яскравих трибунів, то всі обіцяють реформи, яких назбиралося вже десятків зо два. А реформаторів – хоч греблю гати.

Проте, як казав Козьма Прутков, "Зри в корень”. Ось ми і подивились та пропонуємо свій погляд на три фундаментальні причини ("кити") сучасних проблем:

1. Брак культури (системи цінностей) у всіх сферах життя.
2. Безвідповідальність посадових та виборних осіб за свої дії чи бездіяльність
3. Брак системи в управлінні на всіх рівнях («керований хаос»)

Усі інші негаразди є похідними. Ділимось висновками з розрахунку на те, що ідея може оволодіти умами і серцями співгромадян. І тоді ці думки,  як вказували класики, стануть матеріальною силою, рушійною силою змін на краще. Принаймні кожен може логічно помислити і для себе визначити причини того, що:

  • Україна за роки незалежності була розграбована порівняно невеликою купкою людей
  • розграбування всього того, що по Конституції належить народу, продовжується щоденно
  • депутати ВР плювати хотіли на Конституцію і продовжують голосувати за відсутніх
  • ті ж депутати затверджують явно лобістські закони чи окремі норми
  • українці не можуть знайти справедливості у судах
  • медицина де-факто стала платною попри норми Конституції
  • комунальні тарифи увесь час невпинно лізуть доверху
  • і багато іншого, ставте питання самостійно і відповідайте на них.
Якщо ваші висновки щодо глибинних причин вищеназваних і багатьох інших проблем у суспільстві співпадають з нашими, тоді разом ми ясно побачимо ті кроки з перетворення України у державу справедливості й відповідальності. Від зворотного - будь-які закони, рішення, підзаконні акти тощо мають спиратися на нові три КИТИ процвітання:

1. КУЛЬТУРА В УСІХ СФЕРАХ  ЖИТТЯ ! Безумовно. Змінюємо цінності виживання на цінності розвитку. 

2. ПОВНА ОСОБИСТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ посадовців за свої дії чи бездіяльність. За чітким механізмом.  Без виключень та пільг. Те ж саме і для депутатів, суддів, Президента країни.

3. СИСТЕМА В УПРАВЛІННІ. Посади не є джерелом збагачення. На посадах мають бути виключно професійні фахівці. Жодних зайвих звітів, паперів. Повна прозорість і підзвітність управлінських рішень. Максимальна автоматизація діяльності чиновників.

Отже, якщо хочемо реальних змін, маємо здійснити ще три безкровні, кабінетні революції: культурну, відповідальності та управління. Як це зробити на рівні конкретної територіальної громади - через нові Правила життя. На рівні держави це може бути ініціативою потужного громадського руху або окремих відповідальних і рішучих особистостей. А може статися, що у більшості територіальних громад люди приймуть запропоновані нові Правила життя і поставлять перед політиками просту вимогу: негайно затвердити необхідні закони чи вимітатися геть.

Якщо Ви до цього твердження поки що скептично налаштовані, нагадаємо Закон Кларка про радикальні ідеї:
Каждая радикальная идея - в науке, политике, искусстве - вызывает три стадии ответной реакции:
1. Это невозможно, и не отнимайте у меня время!
2. Может быть и так, но, право, не стоит за это браться...
3. Я же всегда говорил, что это отличная мысль!
P.S. У космічному науко вому центрі NASA висить плакат із бджолами, на якому написано: "Аеродинамічний тіло бджоли не пристосовано літати, але добре, що бджола про це не знає". Закон фізики, аеродинамічний принцип свідчить, що ширина крил занадто мала, щоб утримати її величезне тіло в польоті, але бджола не знає, вона нічого не знає про фізику або її логіку і все одно летить. Це те, що ми всі можемо робити, літати і перемагати будь-якої миті перед будь-якими труднощами і за будь-яких обставин. Будьте бджолами, незалежно від розміру крил, літайте та насолоджуйтесь життям.

Немає коментарів:

Дописати коментар