середу, 5 вересня 2012 р.

Нові Правила життя у громаді для нової України


   
Процес розвитку громадянського суспільства вважаємо природнім і закономірним етапом розвитку демократії в Україні.

Трансформація України з корупційного монстра в демократичну державу потребує, перш за все, зміни правил життя.

Найголовніше: ми не маємо жодних шансів на торжество демократії та успішність найпрогресивніших реформ без подолання системи тотальної корупції, що, неначе ракова пухлина, поглинула все суспільство під пильним оком смотрящіх-"швондерів". Які чудово себе почувають за будь-якої влади. І яких не дістане будь-яка люстрація.

Ми вирішили зруйнувати корупційний фундамент шляхом створення нових правил життя, що фактично було механізмом втілення на місцевому рівні Стратегії розвитку громадянського суспільства в Україні. А ще точніше - моделлю (прообразом) СУСПІЛЬНОГО ДОГОВОРУ.

Нашим ключовим продуктом є «стовбурова технологія» трансформації України з корупційної олігархократії в Державу Відповідальності й Справедливості. Своєрідними «стовбуровими клітинами» стануть нові правила і механізми, які будуть відпрацьовані у пілотних громадах та швидко втілені загалом в Україні.За аналогією з медициною – лікування пацієнтів із застосуванням стовбурових клітин, які запрограмовані природою на заміну хворих або старих клітин на здорові нові. Будучи введеними в організм, стовбурові клітини проявляють цю природну здатність, що призводить до зцілення пацієнта.

Ми намагалися досягнути системності і незворотності на шляху до прогресу, запропонувавши принципово нову філософію розвитку суспільства. Філософію Справедливості та Відповідальності.
Ми умовно назвали наш безкомпромісний
наступ на корупцію і безвідповідальність "Операція "Бумага для Швондера" у переконанні, що творчий підхід при втіленні в життя положень вищезгаданого Указу про Стратегію розвитку громадянського суспільства може стати потужним засобом досягнення трьох ключових умов подолання корупційної системи (відповідальність, громадянська культура і системність в управлінні).

Програма створена на принципах Майдану: ГІДНІСТЬ, СПРАВЕДЛИВІСТЬ, НОВІ ПРАВИЛА ЖИТТЯ. Базується на державницькому філософському грунті (МИРОЛЮБНІСТЬ, ЗАКОНОСЛУХНЯНІСТЬ, ПРОФЕСІОНАЛІЗМ), головних європейських цінностях (ВІДПОВІДАЛЬНА СВОБОДА і ВІДПОВІДАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО), передбачає системність і комплексний підхід у регулюванні взаємовідносин громадянського суспільства, влади та бізнесу. Спочатку на рівні 3-5 пілотних громад, а потім можна буде втілити результати цього маленького експерименту в масштабах всієї країни.

Безумовно, ці механізми мають не лише діяти в рамках чинного законодавства, а й стимулювати розвиток нормативно-правової бази в інтересах суспільства, стати ефективним інструментом для активних громадян у досягненні позитивних змін у громаді. Адже за принципом Парето 20% активних громадян від усього населення забезпечують 80 % змін. Ну не може Київ умістити 8 мільйонів 582 тисячі активістів!

Впевнені, що запропоноване нами рішення – нові правила життя через місцеву Програму розвитку громадянського суспільства і соціального партнерства – може стати уніфікованим продуктом для всієї України, який:
  • передбачає створення принаймні 14 місцевих регуляторних актів (9 з яких принципово нові) та Стратегії розвитку громадянської культури.
  • акумулює в систему найбільш ефективні рішення, вже апробовані на теренах України та інноваційні пропозиції
  • сформулює прості й прозорі механізми та інструменти запобігання корупції, а також ефективного впливу громадян на управління розвитком громад
  • передбачає новий для України механізм залучення інвестицій: створення передумов (прозорість, гарантії збереження інвестицій, ефективність і надійність), прихід стратегічного інвестора у комунальну сферу, довіра іншого бізнесу, інвестиції у місцеву економіку.
  • спричинить разючі зміни у дуже короткий строк. І не лише у Білій Церкві та інших пілотних громадах.
Фактично, ми пропонуємо модель СУСПІЛЬНОГО ДОГОВОРУ в громаді, а також механізми втілення на місцевому рівні Стратегії розвитку громадянського суспільства в Україні. 

З одного боку, ми прагнемо позитивних змін, які реально можна здійснити, користуючись досить прогресивними вимогами, задекларованими в Указі (впровадження електронного врядування і соціального замовлення, розвиток соціального партнерства, підтримка соціально відповідального бізнесу та інші).

З іншого - намагаємося запобігти штампуванню традиційних для сучасного чиновництва планів ні про що, які можна й не виконувати, бо неможливо проконтролювати. Зате не потребують від чиновників надто напружуватися, а головне – практично не впливають на зміну існуючого стану справ. 

Ми вже наголошували, що трансформація України в процвітаючу європейську державу почнеться саме з громади. І не маємо підстав міняти свою думку.

Ми намагалися досягнути системності і незворотності на шляху до прогресу, запропонувавши принципово нову філософію розвитку. Філософію культури, справедливості, відповідальності та порядку.

Про важливість культури в суспільному житті писав М.Бердяєв
«В жизни общественной, духовной примат принадлежит культуре. Не в политике и не в экономике, а в культуре осуществляются цели общества. И высоким качественным уровнем культуры измеряется ценность и качество общественности».


З представленої точки зору логічно випливають правила життя, які ми спробували сформулювати у Програмі розвитку громадянського суспільства, а також у невеличкій схемі:


Звичайно, можна нічого не міняти в очікуванні "доброго вітру" з Києва. Але, по-перше, вправні хлопці з чудовим чуттям напряму вітру, власне, й довели країну до ручки. По-друге, будь-які очікування ллють воду на колесо Системи, яка досить успішно вже перегрупувалась і почала чергові підкилимні борюкання за повернення/утримання тепленьких місць, впливу на прийняття рішень і контролю за рухом коштів. Переконані, що пропоновані нами рішення є ключовими для Білої Церкви та України в цілому, адже:


Все вищесказане ми звели у невелику презентацію
http://www.slideshare.net/creative95/community-rules-112014, яка, сподіваємося, прояснить наші наміри та дії. Наполегливо запрошуємо долучитися колег з інших регіонів України. Створена нами програма стане нашим спільним надбанням, яке можна буде БЕЗ ДОДАТКОВИХ ВИТРАТ втілювати в інших регіонах України. Це дуже важливо, адже лише тоді можна буде говорити про незворотність реальних змін на краще як у регіонах, так і, власне, в державі.

Участь може бути дуже конкретною і залежить від особистого досвіду, можливостей, практичних знань і навичок: розробити чи долучитися до розробки окремих документів, поінформувати інших людей особисто чи через Фейсбук, висловити свої поради, зауваження чи критику. Або може надати необхідні ресурси. Будемо щиро вдячні.

Впевнені, що від цього виграємо всі ми, адже спільними зусиллями буде створено і надано для вільного використання ПАКЕТ ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ПРОГРАМИ РОЗВИТКУ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА у будь-якому місті чи районі.

Очікуємо на Ваші ідеї, критику, зауваження і пропозиції на електронну адресу creative.initiative.bc@gmail.com. Вже сьогодні висловлюємо вдячність нашим кіровоградським колегам за дружні поради, колегам з Інформаційно-ресурсного центру Херсонського обласного Фонду милосердя і здоров'я за інформацію про унікальний приклад діяльності Уповноваженого з прав людини у Скадовську.

Знайомимося з проектом, додатками і пояснювальними документами:
Головне: ми намагаємося не удосконалити ЩОСЬ, а пропонуємо корінним чином змінити "правила гри" - систему прийняття рішень та відповідальності за них. Інакше все лишиться як у старому радянському анекдоті, коли чоловік із крадених деталей на заводі холодильників не міг нічого зробити, окрім автомата Калашнікова.

За словами народного депутата В.Чумака, "реформа - це, перш за все, зміна філософії". А ми поки що бачимо більше намагання перефарбувати загальний "фасад" старої системи без кардинального руйнування її фундаменту.

Ми не говоримо про абсолютну досконалість документу, тому й публікуємо його для конструктивної критики, обговорення, змін та доповнень. На це ми дуже розраховуємо. Більше того, запрошуємо стати співавтором Програми, адже не принципово, де саме вперше програма буде схвалена і почне працювати на благо людей. 

Головне, що це відбудеться і надалі за принципом доміно спричинить разючі зміни взагалі в Україні як модель підходів і механізмів діяльності місцевого самоврядування. А там і до нової системи управління у громаді та в державі загалом рукою подати, і «держава для людей» визріє. Для тих 46 мільйонів українців, які мріють про щасливе життя.


Немає коментарів:

Дописати коментар