суботу, 28 серпня 2021 р.

ПОВЗУЧА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ: куди поділися смисли ре-форми і як їх повернути






Уже 30 років усі ми є учасниками грандіозної «вистави», в якій змінюється ФОРМА без зміни СМИСЛІВ. Реформа децентралізації скоріше нагадує собою спробу перерозподілу відповідальності, фінансових потоків і земельних ресурсів країни. А за оцінкою економіста В.І.Борзунова реформа «взагалі не базується на створенні економіки майбутнього».

Нагадаю читачам, що про децентралізацію, тобто реформу державного управління, мова ведеться в Україні вже давно. Настільки давно, що вже з’явився термін «реформа децентралізації». Не знаю, кому це збрело в голову, але точно 
показує ступінь невігластва: «реформа реформи»!
Все відбулося за давньою традицією: «Главное ввязаться в драку, а там посмотрим».
Найсвіжіший приклад: Уряд створив Білоцерківську ОТГ у складі 200-тисячної Білої Церкви та 10 навколишніх сіл. Виникає багато запитань, але зупинимося на двох: - Як бути із вимогою закону, що спочатку має бути створений Перспективний план формування території, а лише потім прийматися рішення про створення ОТГ?
- Чи такий план вже підписаний «заднім числом» і прихований від громади? 

При бажанні справжніх реформ, спочатку треба вирішити три системні проблеми:
  1. Брак культури в суспільстві як системи цінностей.
  2. Відсутність системи в управлінні на всіх рівнях.
  3. Безвідповідальність посадових і виборних осіб за свої дії чи бездіяльність.
Що можна і варто зробити на рівні місцевої громади? Наведу лише кілька з цілої множини можливих рішень.
  

  Культура як фундамент будь-яких реформ

1. Кожна громада повинна мати свою стратегію розвитку громадянської культури. А
органи управління у галузі культури, крім організації концертів, фестивалів, свят і урочистостей, мають здійснювати моніторинг управлінських рішень у громаді на предмет їхньої відповідності як цій Стратегії, так і загалом інтересам культурного розвитку громадян.
2. Запровадити інститут місцевого Уповноваженого з прав людини з найширшими
повноваженнями впливу на дії посадових осіб органів місцевого самоврядування.
Можна використати вже наявний досвід міста Скадовська. Спільними діями зможемо сформувати нову культуру місцевого управління.
3. Найширше і безоплатно відкрити двері усіх гуртків, секцій, музичних та інших
закладів, які реально сприяють вихованню культурного громадянина країни.

 Управління

1. У вік шаленого розвитку інформаційних технологій надважливим завданням є розробка і впровадження сучасної моделі управління життєдіяльністю територіальної громади (в сучасних реаліях комунальна економіка вже не впливає ні на розвиток громади загалом, ні на розвиток малого, середнього і тим більше – великого бізнесу). Одним і таких продуктів може стати комунікаційна платформа «Розумна Взаємодія», яка вже працює на благо людей у цілому ряді українських громад.
2. Удосконалити Статут місцевої громади, розширюючи можливості місцевого самоврядування за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено». Що, власне, декларується у ст. 4 Європейської Хартії місцевого самоврядування.
3. Забезпечити відкритість і прозорість бюджетного процесу у громаді шляхом запровадження бюджетних регламентів (досвід ГО «Доброчин» з Чернігова), громадських префектур (досвід Фонду розвитку міста Миколаєва) чи «Бюджету громадських ініціатив» Вінницької міськради.
4. Розробити, затвердити і неухильно виконувати місцеву Антикорупційну програму, в рамках якої створювати сприятливе антикорупційне середовище у громаді.

Відповідальність

Відповідальність чиновника чи депутата насправді існує лише у відносинах із вищим начальством. Смисл потрібних змін має бути наступний: у разі ухвалення рішення, яке спричинило матеріальну або нематеріальну шкоду державі чи громаді, усі, хто ЗАПРОПОНУВАВ і хто ПІДТРИМАВ цю пропозицію, безумовно несли персональну матеріальну, адміністративну та моральну відповідальність. У повній відповідності до розміру заподіяної шкоди.

Валерій Панько, президент Фонду «Творча Ініціатива»

2 коментарі:

  1. Децентрализация-это инструмент создания новой экономики и новой системы управления, целью которой должно быть вывод Украины на уровень конкурентоспособности в условиях технологической революции и качество жизни населения, хотя бы, на уровень среднего по ЕС! Это стратегия устойчивого развития, которая должна разрабатываться как система взаимосвязанных территориальных кластеров (ОТГ-регион-страна)! Это проектирование экономики будущего и
    синхронизация секторальных реформ!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Фундаментом экономики будущего является культура (система ценностей). Без этого любая, даже самая прогрессивная экономическая политика, обречена на обслуживание узких интересов не менее узких кланов.

      Видалити