субота, 31 серпня 2024 р.

33 роки на грані Не-Залежності. Частина 2: Національні інтереси і Євроінтеграція

На шляху до ЄС Україна не стільки інтегрується, скільки повертається до своїх європейських коренів, щоб відновити цінності, втрачені під впливом глобалізації. Пропонуємо вашій увазі другу частину короткого історичного огляду шляху до незалежності та розвитку України від Василя Куйбіди – політика, громадського діяча та науковця.
 Перша частина розміщена за посиланням • 33 роки на грані Не-Залежності. Части... .
Василь Куйбіда – український політик, професор, доктор наук, заслужений юрист, колишній міський голова Львова, народний депутат та міністр. Він також очолював Народний Рух України та був президентом Національної академії державного управління. Дещо з його трудової біографії:
• Міський голова Львова (1994-2002)
• Професор Львівського університету (2002-2005)
• Народний депутат України
• Міністр регіонального розвитку та будівництва (2007-2010)
• Президент Національної академії державного управління (2016-2023)
• Голова Народного Руху України (2012-2017) • Віце-президент Спілки лідерів місцевих і регіональних влад України.
Більш детальна інформація - https://lb.ua/file/person/117_kuybida_vasil_stepanovich.html

вівторок, 27 серпня 2024 р.

33 роки на грані Не-Залежності. Частина 1 - блукання між СРСР і Євросоюзом.


На шляху до ЄС Україна не стільки інтегрується, скільки повертається до своїх європейських коренів, щоб відновити цінності, втрачені під впливом глобалізації. Пропонуємо вашій увазі короткий історичний огляд шляху до незалежності та розвитку України від Василя Куйбіди – політика, громадського діяча та науковця. 

Василь Куйбіда – український політик, професор, доктор наук, заслужений юрист, колишній міський голова Львова, народний депутат та міністр. Він також очолював Народний Рух України та був президентом Національної академії державного управління. Дещо з його трудової біографії:
• Міський голова Львова (1994-2002) 
• Професор Львівського університету (2002-2005) 
• Народний депутат України 
• Міністр регіонального розвитку та будівництва (2007-2010)
• Президент Національної академії державного управління (2016-2023) 
• Голова Народного Руху України (2012-2017) 
• Віце-президент Спілки лідерів місцевих і регіональних влад України.
Більш детальна інформація https://lb.ua/file/person/117_kuybida_vasil_stepanovich.html

понеділок, 26 серпня 2024 р.

Правові та управлінські механізми захисту України

Виступ Василя Куйбіди - головного наукового співробітника Інституту держави і права ім. Корецького НАН України - на Міжнародній науково-практичній конференції "Захист незалежності України: правові засади та виклики сьогодення. До 33-ї річниці проголошення незалежності України" (м. Київ, 22 серпня 2024 року).

Проведемо короткий аналіз правових та управлінських механізмів, які сприяють захисту нашої державності, а також окреслимо необхідність модернізації системи управління, воєнної реформи і реформи економіки як ключових компонент в умовах воєнних загроз.
Основні проблеми та загрози: гібридна війна йде по всій території України, але на різних територіях проходить з різною інтенсивністю у різних площинах: воєнній, інформаційній, освітній, смисловій, духовній, культурній, бачення майбутнього і т.д.  У цій війні кожен із нас воїн і від дій кожного з нас залежить перемога.
Наслідки війни розглядаємо як через призму всієї держави (порушення суверенітету, втрата територіальної цілісності, десятки тисяч смертей українців, мільйони переміщених осіб, які втратили домівку і засоби існування) так і через призму кожного регіону (різна руйнація житлової забудови, економіки, критичної, соціальної, культурно-побутової інфраструктури, психоемоційне руйнування українців, духовне обеззброєння шляхом нав’язування меншовартості через звеличення цінностей «руского міра», заклики боротися з націоналізмом і бути толерантними, щоб не стати такими, як москалі), але мало уділяємо уваги аналізу того, що відбувається в кожній площині війни.

Причинами того, що в багатьох площинах війни ми не перемагаємо є нерозуміння суті війни в цих площинах, відсутність державної волі та невизначеність правового поля. Якщо хочемо бути у безпеці, то не повинні бездіяти. В кожній площині війни потрібно дбати про стійкість в усіх аспектах національного буття для збереження незалежності.

неділя, 25 серпня 2024 р.

ГАЙДАЙ: НАРОДНИЙ РЕФЕРЕНДУМ почався, тому що влада проігнорувала петицію...

У новому випуску програми поговоримо про те, чому необхідно підтримати Громадську петицію «Народний референдум: 7 кроків до перемоги!». Підтримати Громадську петицію «Народний референдум: 7 кроків до перемоги!»: https://petition.fb.ua/uk У країні зовсім відсутній діалог між владою та суспільством.
Війна слугує прикриттям для влади. Як можна керувати країною, коли показуєш, що думка громадян нічого не варта? А якщо війна триватиме ще 5-10 років, чи означає це, що у нас буде диктатура? Ми створили платформу для Громадської петиції «Народний референдум: 7 кроків до перемоги!», тому що обмеження в 25 тисяч голосів, як на офіційному сайті президента, не достатньо для того, щоб голова держави прислухався. Наша мета — зібрати мільйони голосів українців! Що ми вимагаємо від влади: КРОК ПЕРШИЙ — «Скоротити державний апарат»: скоротити чиновників на 80%, з кадрового резерву скорочених держслужбовців всіх чоловіків призовного віку мобілізувати до армії. КРОК ДРУГИЙ — «Змінити управлінські еліти»: працювати в держустановах повинні мати право тільки громадяни чоловічої статі призовного віку, які брали участь у бойових діях, та громадянки жіночої статі і громадяни непризовного віку, які пройшли тест на доброчесність і допомагали фронту. КРОК ТРЕТІЙ — «Створити професійну армію»: створити сучасне високотехнологічне мотивоване професійне військо замість старої зашкарублої «радянської армії». КРОК ЧЕТВЕРТИЙ — «Все для фронту! Все заради перемоги!»: перерозподілити державний бюджет таким чином, щоб основна його частина — не менше 80% — витрачалася на потреби армії й оборони країни. КРОК П’ЯТИЙ — «Економіку війни»: максимально забезпечити держзамовленнями на виготовлення зброї й оснащення армії українські підприємства і підприємців, створити для них пільгові умови, заборонити втручання в їхню роботу з боку державних і правоохоронних органів, запровадити спрощене оподаткування; податкову службу слід скоротити, а звільнених працівників мобілізувати. КРОК ШОСТИЙ — «Відкрити західні кордони»: заборона на виїзд повинна бути тільки для держслужбовців. КРОК СЬОМИЙ — «Повернути демократичні процедури»: внести зміни до виборчого законодавства, щоб забезпечити можливість проведення справедливих і безпечних виборів та референдумів в умовах довготривалої війни.

субота, 24 серпня 2024 р.

На День Независимости Украины. 33 года странствий


Государству Украина 33 года. Это уже треть века. И уже нельзя говорить о "молодой стране".

- Что приобрела и что потеряла Украина за эти 33 года? 
- В чем Украина нуждается сейчас прежде всего? 
- В чем состоит долины суверенитет? 
- Является ли народ источником власти? 
- Кто должен войти в Пантеон большой Украины и украинской цивилизации?