середу, 6 липня 2022 р.

Про моральність, норми та правила

"Зоряне небо над головою і моральний закон усередині нас наповнюють розум все новим і зростаючим захопленням і трепетом, тим більше, чим частіше і наполегливіше ми над цим розмірковуємо". Іммануїл Кант


 
Лекция академика НАМН Украины В.Н. Запорожана на тему: Эволюция нравственности
"Совість - почуття моральної відповідальності за свою поведінку перед оточуючими людьми, суспільством.

Тому, як не прикро, але треба визнати, що почуття моральної відповідальності може бути дуже високим у обивателя і дуже низьким у політика, художника і навіть священика. Ось чому настає у суспільстві розчарування. Це етап, коли "низи не хочуть, а верхи не можуть".
Прості люди,  розумно мислячі обивателі, стають більш моральними, ніж чиновники, міліціонери, лікарі, вчителі і священнослужителі, які розумно-прагматично міркують.
Настає період змін. Він триває так довго, скільки знадобиться суспільству, щоб воно перебудувало існуючі критерії оцінок у всіх нормах та правилах. Суспільство, здатне не лише диктувати «верхам» свою волю, а ще контролювати виконання та справедливо судити за результати діяльності, живе у мирі та процвітанні до нового періоду змін.

Якщо планка моральності у народу піднімається вище, то цю висоту мають утримувати всі, хто присягнув на вірність народу". (Э.А. Пиньковская «Детектор лести»  

Немає коментарів:

Дописати коментар