середу, 16 жовтня 2013 р.

Соціальна справедливість – тема №1


"Фемида"- картина Татьяны Касьян
«Благородний чоловік опановує справедливість. Мала людина опановує  вигоду.» (Конфуцій)
 Крім законів громадянських та моралі, які у конкретному суспільстві і в різні часи свої, існують об’єктивні закони еволюційного розвитку природи, суспільства. Взяти, наприклад закони діалектики, відомі досить широкому загалу: перехід кількості в нову якість, боротьбу та єдність протилежностей та інші.
Багато хто з наших громадян говорить, що бажає соціальної справедливості, справедливості, а змін у цьому напрямку чомусь не відбувається. Навпаки рухаємось в протилежний бік від цієї бажаної справедливості. Чому так виходить? Хто винен? Що робити? З чого починати? 
« Всі людські істоти, яке б місце в суспільстві вони не посідали, страждають від процесу деградації ... Джерелом цього зла, на мою думку є економічна структура капіталістичного суспільства. Необмежена конкуренція веде до жахливих розтрат і до понівечення соціальної свідомості окремої особистості. Це понівечення особистості я вважаю найбільшим злом капіталізму. Я переконаний, що є тільки один спосіб позбутися від цих жахливих зол, а саме шляхом створення соціалістичної економіки. У цій економіці засоби виробництва належать усьому суспільству»Алберт Ейнштейн 1949 р.
«Економічні взаємовідносини упорядковуються на тій основі, яку сповідує більшість»
.

 Пиньковская Э. А. Кто ты?

Виходить, що більшість громадян в Україні не зовсім щиро сповідує прагнення до справедливості!?
На словах одне, а в душі і на ділі тільки для себе, свого бізнесу, сім’ї, друзів, колег бажаємо цієї самої справедливості, часто навіть не усвідомлюючи цього. Тому так живемо, не замислюючись: що особисто можна хоч трохи зробити для покращення ситуації. Засуджуємо корупціонерів - чиновників, а при нагоді несемо хабаря тим же чиновникам, лікарям, вчителям, вважаючи це нормою життя, не вірячи тим самим у справедливість без хабаря. Так хто створює корупціонерів у загальнодержавному масштабі? Тепер процес мусить піти у зворотному напрямку і починати потрібно, як не крути, з себе, бути правдивим із самим собою, не боятись сказати «ні» негативним суспільним явищам, або хоча б не приймати в них участь. Може десь поступитись своїми особистими інтересами, зате зберегти гідність, самоповагу і добре ім’я, бути прикладом для інших - менш сміливих.
Здійснюється не те чого бажаєш, а в що щиро віриш та дієш у потрібному напрямі!
Можливо у нас недостатньо віри в себе, в своє майбутнє, а отже і майбутнє свого міста, країни?
« Немає іншого рецепту в зміцненні віри , окрім вже даного багато тисяч років тому : людина пізнай себе і ти відкриєш нові можливості в собі. Стародавні мудреці радили розумним людям : «не намагайся змінити світ , спробуй змінити себе ». Є ще підказка: «якщо не можеш змінити явище , то зміни до нього своє ставлення». Пиньковская Э. А. «Детектор лести» 
Свідомо не хотілось би згадувати владу, політиків, депутатів. Лаяти їх і в усьому звинувачувати вже ввійшло в звичку, це легше всього. Вони відображають зріз суспільства і навіть самі про це говорять, багато серед них достойних. Зміниться внутрішньо більшість нас – поміняється і їх якісний склад, поміняються цілі перебування у владі, і обранці зможуть реалізувати устремління громадян, проявивши всі свої чесноти. А поки що така наша доля і держави Україна. Все в наших руках по великому рахунку. Будь що треба намагатись жити по-совісті на своєму місці в свої щоденних і буденних справах.
Совість - почуття моральної відповідальності за свою поведінку перед оточуючими людьми, суспільством.
Справедливість - безпристрастя, неупередженість.
Упередження - упереджена, негативна думка, ставлення до кого-небудь або чого-небудь.
«Доля прихильна до всіх і справедлива, але нею незадоволеними бувають жадібні і заздрісні, хитрі та ліниві. Їм всього мало, з того що мають, вони хочуть отримати незаслужене ними, та ще й про запас. Самі тчуть собі павутину на майбутнє, самі в ній і заплутаються. Страждальці - це хитрі, жадібні і ледачі люди, які не навчилися терпінню, не збагнули принцип «дарування» та «віддавання», не хочуть слухати про подолання труднощів, створених власним невіглаством». 
Пиньковская Э. А. «Эгология» с. 53
Сувора справедливість один із проявів милосердя.
Сувора справедливість - це означає суміщення певної строгості та справедливості.
Суспільство - "багатошаровий пиріг". Кожен шар повинен піднятися над собою, вірніше стати іншим або переміститися в більш високий, а в цілому відбудеться переміщення, трансформація, еволюційне просування. 



 «Олесь Доній: … це є дуже небезпечна тема, коли психологічно відбувається перекладання власних зусиль на когось іншого. Знаєте, я був на Львівському телебаченні, на ЗІКу, і там було опитування в одній із програм: що чи хто може змінити ситуацію? І 66 відсотків відповіли, що основна проблема – що немає лідера. Тобто люди не усвідомлюють інших проблем, що необхідно починати проводити зміни зі себе, що необхідні й персональна активність, і активність своєї громади, і своїх структур, а чекають знову якогось месію. 
Юлія Литвиненко: Тобто не буде розчарувань, якщо не буде дуже багато сподівань?
Олесь Доній: Зараз такі розчарування певною мірою пов'язані з дуже тривалим етапом, періодом, який є психологічною травмою після невдалих наслідків Помаранчевої революції. Я постійно на зустрічах, на лекціях питаю: "Добре, ну, скільки ви будете розчаровані? Рік? Два? П'ять? Десять? Двадцять? Все життя будете казати про ті проблеми, що нас там "кинули", ми тепер не довіряємо? І діти, й онуки ваші так само казатимуть? Чи, може, нарешті спроможетеся зробити встряску і почати працювати?".
Але це означає, що людина змушена буде працювати самостійно, а це не так просто. Людині доведеться долати внутрішню лінь, внутрішню заздрість, внутрішню агресію, внутрішнє безкультур'я і проводити це над собою. Не хтось буде вирішувати, а над собою, що дуже непросто. Але без цього, без такого внутрішнього реформування, він персонального реформування до суспільного реформування, я абсолютно певен, що нічого в Україні не зміниться. Ми повинні усвідомити: для того, щоб змінити ситуацію в Україні, ми повинні проводити роботу над собою, вчитися працювати краще, вчитися не смітити, вчитися виходити не за гроші на мітинги і демонстрації, якщо ідеї відповідають нашим поглядам, вчитися обстоювати власний вибір. Вчитися! Все життя – це навчання. Але і ніякий там умовний Кличко чи Яценюк, Тягнибок, як раніше – Ющенко чи Тимошенко, чи Янукович».
«Майбутнє країни залежить від твоєї праці у розбудові власного мислення з низького чи середнього рівня в наступний більш високий. Відчути себе будівничим майбутнього можеш і ти, якщо патріот.
Патріот - віддана, що відноситься з любов'ю до свого народу і вітчизни, людина, готова до будь-яких жертв і подвигів ... Принеси в жертву хоча б частину негативний рис, які виявиш у собі ».
 Пиньковская Э. А. Кто ты? 
Із програми: Підняття на принципово вищий щабель культури взаємин в особистому та суспільному житті в усіх сферах і на всіх рівнях — є невідкладним завданням і вимогою часу. Досягти цього можливо шляхом сприяння добровільному і природньому самовдосконаленню кожного члена громади, спираючись на досягнення сучасної науки з питань взаємовідносин, традиції і моральні засади минулого. Вважати ідею самопізнання і самовдосконалення особистості наріжним каменем у підвалинах побудови громадянського суспільства.

«Андрій Єрмолаєв:Думаю, що не зроблю відкриття, коли скажу, що зараз на першому місці ключове питання – питання соціальної справедливості в найширшому сенсі. Раніше воно мало більше матеріальний вимір: мова йшла про рівень доходів, робочі місця, облаштування – все це залишається сьогодні, люди і досі гостро сприймають і те, що немає нормальних робочих місць стабільно, і те, що невисокий рівень пенсій і соціальної допомоги і мінімальної зарплати. Все це є. Загострились інші проблеми: питання захищеності у правовій системі, питання ефективності роботи правоохоронної сфери, питання ефективності роботи влади і захисту своїх інтересів за місцем проживання.
  Ми є зараз свідками чималої кількості таких спонтанних, але організованих виступів людей, які захищають свої інтереси крізь призму справедливості.  Думаю, що цей рефрен збережеться і до 2015 року. Навряд чи політикам вдасться багато спекулювати на зовнішній політиці. Питання вже не в тому, яким чином буде облаштований наш східний вектор чи західний вектор. Питання, як ми облаштували і як вдало це зроблено в Україні.
До цього тепер додається високий рівень корумпованості, несправедливості державної машини, відсутності внутрішнього фільтру, який би дозволяв убезпечити державну машину від лобізму, найманців і т.д. Соціальна справедливість – тема№1.» Очевидно, що здійснення соціальної справедливості залежить від нашої законослухняності на всіх рівнях  і чіткого усвідомлення ціого більшістю з нас - хочаб 51%. Законослухняність має бути  не тільки на словах, а і у  думках, почуттях, бажаннях, прагненнях та на ділі, тільки тоді можливі позитивні зміни. Отож, шановні друзі, почнемо з себе!
       Что посеешь?

Мир един, а это значит:
Существует связь во всем.
Возвращается с придачей
Всё, что мы другим даем.

        Так скупой заплатит дважды,
        Сила сильного возмет;
        И, размножившись однажды,
        Ложь лжецу предьявит счет;

И добро прийдет сторицей,
Если искренне оно;
И с любовью возвратится
Всё, что от  любви дано.
        Выбор дело непростое.
        Мало времени, но всё ж,
        На судьбу пенять не стоит:
        Что посеешь-то пожнешь!
                            Эдуард Помыткин  


Немає коментарів:

Дописати коментар