неділю, 28 серпня 2016 р.

Внутрішня культура людини


«Очевидно, на суспільну мораль і розвиток душевно-духовних якостей у співтоваристві людей впливає не клімат, не назва країни, не державний лад і навіть не національність. Що ж тоді?
На поведінку будь-якої людини впливає наявність внутрішньої культури. Внутрішня культура - це сукупність досягнень в розвитку інтелекту, сили волі, справедливості у своїх вчинках.
Іншими словами розумно мисляча людина, керується честю, совістю і почуттям власної гідності у своїх словах та вчинках».
 (Емма Піньковська) "Духовное материнство" с.72
Навіть неозброєним оком,  в Білій Церкві за останні місяці стали помітні результати упорядкування міста.
Заасфальтовані вибоїни на дорогах та тротуарах (навіть там, де десятками років нічого не робилось), оновлені «зебри» на переходах, облаштовані деякі зупинки. Принаймні це помітно в районі Піонерської, по Сквирському шосе, з’явилось більше урн, баків, сміття вчасніше вивозиться в порівнянні з минулими роками. Але на фоні цих позитивних змін, так неприємно вражає дуже велика кількість сміття на зупинках. Для прикладу, на тій же Піонерській в такому мальовничому місці, біля дендропарку. Чого на газонах та тротуарах тільки немає: пластикові пляшки, стаканчики, папірці з під морозива та цукерок, просто поліетиленові пакети, коробки з під цигарок, недопалки та інше.
Десь хвилин за 15 на такій затишній зупинці як «Розвилка», одна небайдужа людина назбирала два величезні пакети сміття і відправила у сміттєвий  бак, що розташований зовсім неподалік. Маючи граблі та віника впоратись було б швидше при такій кількості бруду. 
Проте, при отакому інтенсивному «засіванні» свого міста всяким непотребом самими ж мешканцями, роботу комунальників не варто навіть аналізувати.
Хто винен? Всі потроху, спільними зусиллями постарались. Чистоту не любимо виходить? Не виховані належно? Що робити?
При такому низькому рівні внутрішньої культури в елементарних речах, соромно навіть згадувати про гідність, європейські цінності та інші цивілізаційні речі. Згадується скоріше професор Преображенський з «Собачого серця» М.Булгакова про розруху в головах, де теж сміття в думках, бажаннях, емоціях наших.

Якщо  нам примудритись не смітити, прибирати по можливості, то комунальники теж упораються і буде чисто. Потрібно очевидно щось міняти в собі кожному і ставати відповідальнішим, хоча б заради самоповаги та власної гідності.
Внутрішня культура виховується змалку, а потім треба не опускати планку:"... адже саме там, де байдужість- культура і відсутня, а від байдужості людей відбувається її падіння". (Емма Піньковська "Сказки феи Фасты")

Культурабайдужістьсміттясоромвідповідальністьактивність

Немає коментарів:

Дописати коментар