суботу, 16 грудня 2017 р.

Е-ДЕМ – це не лише РАЙ, це ще й Електронна ДЕМократія


Коли на одному з порталів для громадських організацій я побачив оголошення про тренінг-практикум “Використання інструментів е-демократії в діяльності громадських організацій”, що проводився за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні, заявка про участь у цьому заході була надіслана вже за 5 хвилин. А вже за тиждень у складі тридцяти представників громадських організацій зі всієї України розбирався, як використовувати інструменти електронної демократії, як це робиться в Україні і світі, як проводити адвокаційні кампанії своїх ініціатив у соціальних мережах. 

Тренери та експерти А.Валенса, С.Лобойко, П.Бестужев, Д.Лубків, К.Літвінова, Т.Маркіна та латиш І.Брейдакс намагалися передати нам свої знання і досвід. А під кінець ми потренувалися у напрацюванні шести колективних звернень до Верховної Ради, Кабміну чи органів місцевого самоврядування. Деякі з яких уже відкриті для голосування на платформі www.miygolos.org.ua. Я є співавтором однієї з них - про відповідальність народних депутатів України.
"Мы сами должны стать теми переменами, которые хотим увидеть в мире". Махатма Ганди

Про MiyGolos.org.ua

MiyGolos.org.ua - це незалежна платформа громадянських ініціатив, за допомогою якої кожен громадянин України, який досяг 18-річного віку, може створити ініціативу і збирати під нею підписи, або підписати вже створену іншими ініціативу для її передачі в Адміністрацію Президента, Верховну Раду чи Кабінет Міністрів. Все це зроблено для того, аби влада почула найцінніші ідеї громадян!

Портал MiyGolos.org.ua входить до єдиної мережі порталів громадської активності MyVoice. На сьогодні мережа MyVoice представлена платформами ManaBalss (Латвія) і Мiй Голос (Україна). У найближчому майбутньому очікується початок роботи порталів в Литві, Чехії, Словаччини, Грузії. В Україні проект виконує ГО Мій Голос.
ManaBalss у Латвії став одним з найбільших і успішних проектів участі громадян в історії Латвії, та заслужив високу оцінку з боку лідерів і організацій в усьому світі. Платформою скористалися 60% громадян країни. ManaBalss досяг найвищого успіху в світі за результативністю роботи. 40% ініціатив, які зібрали потрібну кількість підписів, стали законами.

Як працює MiyGolos.org.ua?

Кожна ініціатива, що зібрала 25 000 підписів протягом 90 днів, отримує статус петиції і направляється до відповідного органу влади, де розглядається згідно Закону України «Про внесення змін до Закону України" Про звернення громадян "Щодо електронного Звернення та Електронної петиції».
Ініціатива, що зібрала 200 000 підписів, отримує статус народної ініціативи і стає пріоритетною. Наше завдання полягає у тому, щоб на її основі було розроблено та прийнято закон, Указ Президента або постанову Уряду.
Персональні дані кожного громадянина України, який проголосував на порталі MiyGolos.org.ua, верифікуються системою ідентифікації BankID, що дозволяє гарантувати унікальність підпису та унеможливлює фальсифікацію результатів. При цьому в публічному доступі знаходиться лише ім'я та прізвище. Кожен громадянин України може проголосувати тільки один раз за кожну ініціативу.

МійГолос в Україні: чому, як і навіщо?

Дмитро Лубків, громадський діяч
Дмитро Лубків, голова ГО «Мій голос», координатор проекту miyGolos.org.ua

– Для чого ви затіяли цю справу?
– Ми запровадили цю ініціативу для того, щоб громадяни України, використовуючи інструменти електронної демократії, могли впливати на владу.
– А Ви особисто вже пробували щось змінити в цій країні?
– Так, я брав участь в усіх Майданах, починаючи з Революції на граніті 1990 року. Після Революції Гідності ми заснували громадську організацію «Нова країна», яка розробляла візію нової України і була однією з активних ініціаторів реформаторського руху в Україні. Фактично, з лютого 2014 року ми займаємося волонтерською роботою з упровадження різних інструментів, але на мою думку, інструменти електронної демократії найбільш ефективні, з ними можна досягти результатів набагато більших, ніж у вуличних протистояннях.
– Складається таке враження, що всі попередні спроби трансформації країни були приречені, бо орієнтувалися лише на кадрові зміни – Президента, депутатів, урядників. Умовно, «ось прийде добрий цар і всім стане харашо!» Ваш проект, на мій погляд, принципово інший, адже орієнтований виключно на громадянську активізацію українців і зміну суспільної свідомості. Але ж зміна соціальних психологічних установок – це шлях важкий і не дає швидких результатів.
– Ми свідомо обрали цей шлях, адже розвиваємо те, що робили у «Новій країні». Я, наприклад, працював у групі, яка напрацьовувала конституційні зміни. І тоді ми дійшли висновку, що сильна країна може бути побудована тільки «знизу». Тобто, лише тоді, коли вільні люди будуть об′єднуватися в колективи на принципах взаєморозуміння, взаємоповаги і взаємної вигоди.
Принцип децентралізації, який ми закладали з самого початку, і який нині повністю спотворений чинними урядовцями, полягав у тому, країна мала бути перебудована знизу. Тобто, людина починає з себе і змінює світ «на відстані витягнутої руки». При об′єднанні таких людей розширюється коло того, що можна змінити. І на певному етапі такого розширення вся країна повністю зміниться. І зміниться принцип побудови держав. Адже ми делегуємо деякі свої права і обов′язки управлінцям на різних рівнях і уповноважуємо їх робити тільки те, на що даємо згоду.
Тільки таким чином можна збудувати нову країну. Нинішня децентралізація, яка відбувається в Україні – це ніщо інше, як узаконення феодалізму і права новітніх феодалів дерибанити землю та ресурси, які є на певній території.
– Виходить, що Ви з колегами – явні вороги нинішніх керівних чиновників, які управляють основними процесами в державі. Вони це розуміють?
– Ми не настільки відомі, щоб вони на нас звертали увагу чи відчували загрозу. Ми ж лише починаємо важливу справу. От коли на нашому порталі www.miygolos.org.ua якась ініціатива набере 200 тисяч підписів – тоді буде і увага, і тиск відчуємо.
– Інструменти електронних петицій уже існують в Україні. Чому почалася співпраця з латишами?
– Ми проаналізували світовий досвід, щоб визначити, хто найбільш ефективно працює. Виявилося, що найбільш ефективним був латиський проект “MabaBalls”, на якому половина (!) ініціатив, які зібрали необхідну кількість підписів, були прийняті Парламентом. Вони мають свою методологію, як працювати з парламентарями, урядовцями, громадянами.
Ми вийшли на них і домовились про безоплатну передачу технологій, навчання, консультативну допомогу, технічну підтримку.
– Щось подібне до соціальної франшизи?
– Так. Ми отримали практично все необхідне і навіть хостинг нашого порталу здійснюється за межами не тільки України, а й Латвії. Це робить наш проект невразливим як для хакерських атак, так і впливу місцевих чиновників. Я розумію певну небезпеку, коли нинішня влада побачить в нас силу. Тому платформа не має залежати від тієї чи іншої ситуації в країні.
– З одного боку, це гарантії для сталості платформи, з іншого – мабуть, певний запобіжник для бажаючих вчинити зловмисні дії проти організаторів проекту?
– Так. Технологія відпрацьована і не залежить від наявності чи відсутності певних людей. Тому і вчиняти проти нас якісь негідні дії не має смислу. Навпаки.
– … Схоже на Змія-Горинича – одрізав одну голову – виросте три…
– Одна чи три – неважливо, головне, що система буде працювати.
– Наскільки швидко Ви з колегами плануєте вийти на рівень узнаваності та реального впливу на процеси державотворення, як це відбулося в Латвії?
– Ну, років п′ять, навряд чи менше. Рік тому, коли ми лише починали цю справу, нам здавалося, що за три-чотири місяці будемо святкувати успіх. Але зіткнулися з тим, що люди не розуміють, як користуватися інструментами е-демократії, в тому числі й нашим, не вірять, що можуть здійснити вплив. Тому ми і пішли шляхом неспішного, але методичного навчання і пропаганди наших ідей.
Ми не маємо коштів на рекламу. Рік тому змогли домовитися з радіо-ЕРА, «Голос столиці» кількома іншими радіостанціями про тематичні ефіри. Кілька разів побували на телеканалах. Але цього недостатньо.
– За яким принципом Ви підбирали людей на тренінг?
– Ми дали оголошення, на яке відгукнулося більше 100 людей з усієї України, з яких ми вже відібрали 30 тих, хто на нашу думку зможе допомагати розвивати нашу платформу та ідеї е-демократії у своїх містах.
– Платформа «Мій Голос» буде жорсткою структурою чи Ви маєте право вносити в неї зміни, додавати нові сервіси?
– Я сподіваюсь, що у березні закінчиться реєстрація торгової марки MiyGolos.ua (процес загалом триває близько року). Тоді ми зможемо вільно дописувати нові сервіси, якщо в цьому буде необхідність. І, звичайно, якщо на це будуть гроші.
– Ви пройшли всі українські революції новітнього часу. В чому, на Ваш погляд, полягає живучість корупційної гідри?
– У можливостях доступу до ресурсів.
– Тоді вона непереможна, бо цього доступу ніхто так просто не віддасть?
– Звичайно, не віддасть. Але можна забрати чи відрізати. Для цього є кілька шляхів. По-перше, можна знищити сам ресурс. Але найпростіший шлях – зменшити державний бюджет і механізм перерозподілу бюджетних коштів. Зараз 56 % усіх грошей країни перерозподіляється через держбюджет. При тому, що ВВП країни складає 2000 доларів на душу населення на рік, на людей мало що лишається.
– Якщо до цього додати 60% грошей, що працюють «в тіні», то виходить, що цілий бюджет країни обертається «повз касу»?
– Як не дивно, але тому ми ще живемо. Адже якби тіньові гроші, з яких люди мають хоча б якісь доходи, «вивели на світло», то і їх би розполовинили та поповнили і так непомірно роздуті кишені дотичних чиновників.
Ми маємо зробити дві взаємопов′язані дії: зменшення бюджету і державних видатків та зниження податків. Це дасть розвиток економіки і реальне поліпшення життя людей.
– Ви з кимось координуєте свою роботу?
– Ми працюємо самостійно. Але як крапля в океані робимо свою справу.
– Сподіваючись, що вона стане останньою?
– Може й не останньою, але такою, що разом з іншими змиють систему і дадуть можливість розвиватися країні.
Розмовляв Валерій Панько

Немає коментарів:

Дописати коментар