понеділок, 20 січня 2014 р.

Справедливість – це душа держави!

     Не будемо переповідати історію про конституційну революцію, а фактично державний злочин, який здійснили «більшовики» 16 січня 2014 року. Думаємо, деталі свавільного голосування більшості депутатського корпусу за неконституційні закони вже відомі всім, хто цим цікавиться. А от про деякі висновки, які зробили для себе, вважаємо за потрібне висловитися.

Перший висновок – про декларацію невідворотності покарання. Якщо не зараз, то у недалекому майбутньому. Маємо на увазі бажання підготувати і подати заяву про злочин, який, на наш погляд, вчинили:


  • депутати Верховної Ради, які проголосували «за»
  • особа, яка ставила на голосування ці законопроекти
  • особи, які завізували ці законопроекти перед поданням на розгляд депутатів
  • особа, яка не скористалась правом вето на проголосовані закони. 
От лише не впевнені, що маємо достатню підготовку зробити якісний документ. Тому звертаємось до знавців: люди добрі, напишіть гарний зразок і вивісьте в Інтернет. Ми скористаємось, може хтось долучиться...
Другий висновок – про те, що численних колег з неурядових організацій, які отримували гранти міжнародних донорів, лайливо назвали «іноземними агентами». Але так зневажливо називати, наприклад Товариство Червоного Хреста, борців зі СНІДом, наркоманією, захисників прав інвалідів та інших, хто добросовісно і терпляче робить те, що мала б робити держава – це цинізм.
Наступний цинічний вчинок – затверджене майже на 700 мільйонів збільшення бюджетного фінансування у 2014 році (увага!) агентства з питань підготовки і проведення чемпіонату Європи 2012 року з футболу.
Загальний висновок: ми ще раз упевнилися, що причинами усіх неподобств у нашій країні є

  1. безвідповідальність посадових осіб за свої рішення, дії чи бездіяльність 
  2. хаос в управлінні на всіх рівнях 
  3. недостатній рівень культури у всіх сферах життя.
Всі інші неподобства – лише наслідок цих трьох причин. А значить, саме на них має бути зосереджена увага при коригуванні Конституції чи в її можливій новій редакції.
На думку українського історика, філософа і гуманіста XVI століття Станіслава Оріховського-Роксолана,
[quote]«справедливість – це душа держави, головна чеснота, на основі якої мають вирішуватися всі питання. Держави, позбавлені справедливості, є ні чим іншим, як справжньою злочинністю. І в цій державі злочинна влада так просто не віддасть свої "відвоювання" в народу. Тому лише єдність навколо скривджених для захисту справедливості зможе послужити відновленню істинної державності, де найбільшою цінністю є людина, захищена законом».[/quote]
Хотілось би, щоб у Конституції нарешті з’явився стрижень, що гарантуватиме непорушність прав і свобод громадян – Справедливість.
Дуже хочеться, щоб Конституція містила гарантію персональної відповідальності посадовців за свої дії чи бездіяльність, закріплену потім у відповідному Законі «Про повну матеріальну та кримінальну відповідальність посадових осіб державної та місцевої влади за свої рішення, дії чи бездіяльність». Ми б назвали його символічно «Закон Честі».
А ще хочеться поговорити про посаду  Гаранта. Вірніше, про його місце в нашому житті: реальне та бажане. Але це в наступний раз.

Немає коментарів:

Дописати коментар