вівторок, 30 травня 2023 р.

Повоєнне відновлення України: можливості, загрози, сценарії та Порядок денний для громадянського суспільства


Сьогодні більшість українців не мають жодних сумнівів у нашій Перемозі над російськими окупантами. А що буде після війни? Чи не вкрадуть у нас перемогу, чи вдасться нам відбудувати країну та позбутися корупції як однієї з умов фінансової підтримки України країнами-партнерами? І нарешті, які перспективи вступу України в ЄС?


Відповіді на ці питання містить Українська Громадянська Ініціатива для Добра і Справедливості, автори якої запропонували чіткий алгоритм післявоєнного відновлення України, зокрема, організаційну структуру ефективного управління процесами післявоєнного відновлення України, формат міжнародної координації у щодо принципів і порядку дій з відновлення України, чіткі процедури й механізми прийняття і виконання рішень, їх моніторингу та оцінки. Також Ініціатива спрямована на руйнування базових основ корупції, удосконалення процесу адаптації європейського законодавства до українського. Це стало ключовим питанням експертного обговорення, яке відбулося 29 травня 2023 року.

У межах Ініціативи запропоновано на найближчому форумі країн-партнерів щодо повоєнного відновлення прийняти рішення щодо створення комунікаційної Платформи для розробки й реалізації програми відновлення і стратегічного розвитку України.

«Далі ми маємо створити міжпарламентську асамблею, яка значно пришвидшить процес приведення законодавства України у відповідність до європейського. На базі цієї асамблеї має бути створений міжнародний комітет, який розроблятиме Програму відновлення й розвитку України. Також ми пропонуємо створити цільовий донорський фонд для реалізації цієї Програми. Управління Фондом, на мою думку, мають здійснювати його донори без участі українських чиновників з огляду на численні факти корупції навіть під час війни», – зазначив експерт Фонду "Творча Ініціатива" Магомед Врушський.  

Також для створення Програми слід сформувати проєктні групи за участі українських та міжнародних спеціалістів, які затверджував би Міжнародний комітет й органи влади України. Відповідно до графіка Програми фінансуватиметься процес відновлення. Для контролю за цим процесом слід організувати міжнародний аудит та застосувати дієвий громадський контроль, йдеться у проєкті Ініціативи. Для цього передбачено створити автоматизований механізм громадського контролю з використанням технології електронних контрактів блокчейн, відібрати і навчити громадських експертів користуватися цим механізмом.

Важливість ролі громадянського суспільства підтримала й експертка Центру політико-правових реформ Ольга Піскунова. Вона зазначила, що з моменту підписання Угоди про асоціацію ми вже поступово імплементуємо європейське законодавство в українське. Але це процес не одного року, бо неможливо просто скопіювати європейське законодавство – його слід адаптувати до наших реалій.

Натомість експертка зауважила, що виключення української влади з управління цільовим фондом для відновлення України, яке запропоновано в Ініціативі, може в результаті призвести до анархії. Але у ланцюжку «допомога-відновлення», на думку пані Піскунової, дійсно має бути якомога менше посередників:
 
«Громадянське суспільство може допомогти місцевим громадам сформувати довіру до них європейських донорів. Але громадські організації через відсутність певних повноважень не завжди можуть розуміти реальні потреби конкретних місцевих громад. Тому не може бути так, що влада викреслена від управління цільовим фондом. Навпаки, слід посилювати нашу взаємодію з владою на державному та місцевому рівнях».

За словами експертки, слід також працювати з населенням та громадськими організаціями, щоб антикорупційний акцент зміщувати з покарання на запобігання.

Про "супутній вітер" та "підводні камені" Євроінтеграції висловився Довідас Віткаускас (Литва), директор БО "SOS Ukraine", екс-керівник великих проєктів Європейського Союзу з питань реформування сектору юстиції та належного управління в Україні. На його думку, важливим кроком до подолання корупції може бути зменшення ролі держави в економічній системі.

«Доки чиновники розподіляють економічний ресурс більше, ніж приватний сектор, питання корупції буде залишатися актуальним. Таку систему слід долати, зокрема налагодженням процесу приватизації землі, в тому числі сільськогосподарської, й державних підприємств. Тоді держава нарешті почне виконувати свою головну задачу – регуляторну», – зазначив експерт.

Цікавими і змістовними були також виступи інших учасників експертного обговорення: професора НаУКМА Ольги Сусської, голови ГО "Відповідальні за майбутнє" професора Сергія Телешуна, керівниці офісу роботи з територіальними громадами Агенції регіонального розвитку Одеської області Олени Іванової, директора Одеського інституту соціальних технологій Андрія Крупника та ін.

Зауваження і пропозиції, зроблені у процесі обговорення, будуть враховані у подальшій роботі з утілення Ініціативи.

Захід організував Центр політико-правових реформ спільно з Одеським інститутом соціальних технологій і Фондом "Творча Ініціатива" за участі експертів Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN в рамках проєкту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів та не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Немає коментарів:

Дописати коментар