суботу, 4 лютого 2023 р.

ПРО ПРИЧИНИ КОРУПЦІЇ


" Народ гідний свого уряду (адже обираються кращі з гірших). Політики роблять те, про що потай мріють їхні виборці (в справах депутатів, як у дзеркалі, відображається те, що народ носить в думках своїх)".   Ія Сапіна
Ось цікавий збіг! Слова - "корозія" та "корупція" одне під одним розташовані у словнику С.І.Ожегова.
Корозія – роз'їдання, хімічна руйнація.
Корупція – підкуп хабарями, продажність
посадових осіб, політичних діячів.
Виходить, щоб зменшити роз'їдання моральних принципів у політичних діячів, треба зменшити той інгредієнт, наявність якого стимулює те саме роз'їдання моральності в посадових особах і діячах? От би дізнатись, що ж це за інгредієнт?
Інгредієнт - складова частина чогось.
Якщо подивитися вглиб історії, то девізом диктаторів-монархів усіх мастей був вираз: «Розділяй і володарюй».
Виходить, інгредієнтами, сприяючими початку процесу корозії в думках у людей розумних слугує наявність жадоби наживи, що дозволяє розділяти людей на бідних і багатих? Чи жадоби влади, що дозволяє щось розділяти?
Кого ж і навіщо здатна роз'єднувати влада? Людей? А за якими критеріями чи ознаками?

  • За вірою в Бога? Але церква відокремлена від держави.
  • За расовою приналежністю? Але на всій планеті расизм  давно отримав свій вирок.
  • За національністю? Але затятий ( фашиствуючий) націоналізм засуджується  у багатьох країнах, на більшій частині планети,.
  • За статевою ознакою? Але в сучасному світі існує та розвивається гендерна політика, навіть у мусульманських країнах.
  • За інтелектом? Але навчання доступне практично всім, хто бажає здобути освіту.
  • За економічним статусом?
Так, Так, Так. Щось затепліло? Дуже хочеться і на це питання відповісти, що і тут все розвивається на планеті і в кожній окремо взятій країні справедливо, якби не знати про те, що багатих  на даний час налічується менше п'яти відсотків, а за межею бідності – понад сімдесяти. Кріпацтво, чи що повернулося? Або рабовласництво відроджується, але у зміненому вигляді? Як бути із законом вільного волевиявлення, який визнається всіма розвиненими народами та державами на планеті? Про те, що вища освіта має бути доступною всім здатним її здобути, а не лише тим, хто має фінансові можливості навчатися в університетах, ще в минулому столітті проголосили та здійснили цю ідею у всіх країнах з соціалістичним розвитком. 
Не можна, щоб гасло «Людина – це звучить гордо», трансформувалося б остаточно в його цинічного сьогоднішнього двійника: - «Багата грошима людина – це звучить гордо».
В умовах сучасної ринкової економіки банківська сфера, політики, чиновники виконавчої влади, суди, освіта та медицина корумповані настільки, що складається враження, начебто корозія знищила, (роз'їла) совість у людей і настала епідемія СМІД (синдром ментально-морального імунодефіциту). Люди, які звикають жити в атмосфері вульгарних слів, аморальних вчинків, беззаконня (подвійних стандартів), втрачають поступово відчуття чистоти і святості. Перестають помічати красоту в природі та людських відносинах. Непомітно в їх товаристві знижується нижня межа планки моральності, і, що головне, не підвищується верхня межа.
Мораль виявляється у приниженому стані і «нормою» починають вважати найгірше. Як тут бути?
Якщо частішими стають випадки, що брат вбиває брата, дружина чоловіка, діти батьків, то  причиною являються не душевні хвороби, а відсутність душі у таких людей (мертві душі).Чому? 
Корозією  роз'їдена та частина, де мала б розвиватись совість, безкорисливість, прощення. Відсутність енергій любові та співчуття – це духовне захворювання, назва йому – жорстокосердя. 
Що робити із такими людьми? Що робити з тими у кого виразки у душах? Лікувати? А як?
О-о-т у чому питання!? Як, коли і чим лікувати ці явища? 
Питання вірне, але немає головної відповіді – кому, як і коли  потрібно починати це лікування?
Відповіді можна осмислити прямо зараз.
  • На запитання: "хто" має лікувати? Відповідь-сам хворий.
  • На запитання: "як"? - самопізнанням, щоб побачити свої ерозійні ділянки у  бажаннях, почуттях, думках.
  • На запитання: чим лікувати? – самовдосконаленням, тобто очищенням від іржі думок, слів і вчинків, трансформацією виявленого недоліку в позитивну якість .
  • На запитання "коли" починати? Відповідь - ще вчора, дорогий.
  • На запитання "кому" це потрібно? Відповідь – тобі. Ти й почни.
- Ой, ой-ой, - обурилися одного разу мої слухачі. - Ой, ой-ой! У них там ( у депутатів в даній розмові) корозія в головах та совісті, а нам себе лікувати накажете?!
– Не поспішай, дорогий читачу. Охолонь! Вдумайся! Корозія – це хімічна руйнація. А ти впевнений, що живучі в оточенні корумпованих (уражених корозією свідомості у людей), ти залишаєшся цілим і неушкодженим у своєму хімічному складі? І в крові твоїй, чи не виробилося  пристосування жити в «нечистому» хімічному середовищі, вдихати забруднене тютюновим димом і впертістю курців повітря? Пити заражену лицемірством друзів рідину (алкоголь), вживати в їжу отруєні агресією та ненавистю вбитих тварин  продукти (м'ясо)? Ти впевнений, що в таких умовах можеш залишатися у первозданній чистоті?
Таке практично неможливо. Чистота зовнішня особиста і потребує чималих зусиль. Чистота спонукань залежить від висоти чуттєвої сфери. Висота почуттів від бажань та сили волі людини. Сила волі - від розвитку інтелекту. І, зрештою, треба осмислити сформований розумовий потенціал служить Добру або злу? Створенню та збереженню, або руйнуванню себе самого і всього, що є навколо тебе?
Розумна людина наділена свободою вибору свого шляху у життєвому просторі. Вона або законослухняна, або ні. Для не розумної завжди існують випробування і вибір: приєднатися до розумної і законослухняної або бути поряд з тим, хто розумніший за нього самого, але дозволяє собі закони «обійти», «спотворити» і порушити? Так і множиться кількість компромісних, неосвічених, неблагонадійних генералів, суддів, чиновників, політиків, адміністраторів усіх рангів, навіть учених та лікарів.
Якщо елементи корозії з'явилися і проявилися в совісті у суддів, лікарів та вчителів, то така суспільна формація безнадійно хвора. Вчителі – це розум, а лікарі – це серце (милість) народу. Разом вони формують совість суспільства. Якщо в умі та серці є клітини-агресори або їх метастази, то це... Культура духовного здоров'я в такому суспільстві на низькому рівні (немає Віри), а тому і здоров'я немає, навіть фізичного (у тілі) і морального (у душі).
Але є Бог у світі! І є такий метод лікування від корозії у душі, як покаяння. А тому - не все втрачено. У кожної людини окремо й у всього людства, є надія на спасіння. Головне - зберегти свою совість від корозії, а справи свої та помисли від корупції у непростій атмосфері вседозволеності.

Немає коментарів:

Дописати коментар