вівторок, 1 травня 2018 р.

ЩЕ РАЗ ПРО ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ (тому, хто не знає суті закону дзеркального відображення)

Кожна резонансна подія в житті окремої людини, конкретної сім'ї, міста або країни, в Період Великих Змін (зміни епох, тисячоліть, століть) проявляє все таємне, що накопичувалося, накопичувалося століттями, і раптом - вийшло назовні.
Важким завданням для людини, що духовно розвивається  (віруючої, інтелігентної, освіченої) в будь-якому періоді змін є збереження свого внутрішнього світу, своєї гідності в хаосі стрімко виникаючих подій і явищ. При цьому важливо не знецінити і не втратити накопичені предками і передані їй (цій розумно мислячій людині) чесноти.
Саме в такий період слід пильніше відшукувати погане в хорошому і хороше в поганому, іншими словами - бачити «зло у добрі» і «добро у злі». Те, що між цими протилежними властивостями можна буде визначити, як оптимальне на даний момент.
Дуже важко багатьом віруючим людям крізь пелену забобон або з свідомістю, спотвореною атеїстичним вихованням їх батьків і дідів, сприймати існуючий земний світ. Немає знань про те, що в умовах землі, якщо людина заявила про віру в Бога, то вона отримує право бути захищеною Богом, але при цьому вона отримує і обов'язок відповідально виконувати закон Божий (любити ближнього, як самого себе). А далі - «по вірі Дано буде».

До свого праву спілкування з Богом багато віруючих, навіть язичники і атеїсти, не втомлюються вдаватися щодня, не соромлячись повторювати всує:
  • Дай, Боже!
  • Спаси, Боже!
  • Помилуй, Господи!
  • Допоможи, Господи!
А як же з відповідальністю за порушення головної заповіді Христа: «Любіть один одного, як і Я вас люблю»?
Чи частіше  ніж свої прохання про порятунок вимовляють люди: «Господи, прости мені мої гріхи, вчинені мною в дні минулому!», І при цьому зазначають кожний свій гріх:

  • За те, що я зруйнував, відняв, вдарив (словом).
  • За те, що збрехав, сфальсифікував, схитрував.
  • За те, що виявив невдячність, неповагу, непошану.
  • За те, що допустив нестаранність, непослух, недружелюбність.
Коли людина буде здатна до подібного покаяння щодня (тільки тоді!) Для неї суть законів дзеркального відображення і магнітного тяжіння стане допомогою для самовдосконалення. Чим більше щирого каяття буде звучати в зверненні до Бога від розумно віруючих, тим чистішими і добрішими будуть ставати оточуючі їх люди.
Людина, готова до покаяння, а значить, що усвідомлює свою відповідальність перед Богом і Його Законами більш, ніж хто інший, не матиме права виходити за рамки «правового поля» того закону, який стане на сторожі, виконуючи свою духовну функцію (позначати межі дозволеного негативу в думках саме для цієї людини конкретно).
Період, коли відбувається процес одухотворення (трансформації неповноцінних якостей в чесноти) в свідомості окремої людини, досить непростий. А вже якщо у цілій нації! Або народі цілої країни! Це можна пояснити з точки зору наявних відмінностей. Знання начебто і є, але тільки недостатні. Або вже достатні, але немає досвіду. Або є досвід, але не дістає ерудиції, треба розширити кругозір. Або все перераховане вже є, але немає ритму в духовному просуванні.
«Не можна увійти в одну річку двічі». Але і не можна про людський розум і свідомість думати застарілими про нього даними, посилаючись лише на минуле в його біографії.

Сьогодні мова йде про віру, про Бога, про гуманізм, про трансформацію свідомості, необхідних для демократизації всіх процесів, що відбуваються в суспільному житті.

Ніхто ніколи не знав і не дізнається, кого, чому і за що Бог обирає собі в помічники. За якими критеріями дарує людям можливість проявити Божу Волю, Божу Міць, Боже Милосердя і Божу Славу.
Прикладом тому служить Савл, іудей і римський підданий - затятий ненависник християн. Як і чому Господь довірив гонителю перших своїх послідовників стати апостолом Віри Християнської (сосудом Божим) для язичників?
Симон (Петро) - відрікся тричі від Учителя, теж став апостолом Віри ( «каменем», на вірі якого виникла Церква християнська).
Фома - не повірив спочатку в Воскресіння Учителя, і зажадав доказів, теж став апостолом і проповідником Віри Християнської.
Марія Магдалина - жінка, з якою Господь вигнав сім бісів, стала послідовницею Навчання Христа і стояла поруч з Богородицею, коли Спасителя роду людського розпинали на хресті. Вона ж перша побачила свого Учителя воскреслим.
Не відають люди, кому, чому і навіщо Бог довіряє виконувати Свої доручення. Тому дуже важливо виконувати заповіт: «Не суди, та не судимий будеш».
Але повернемося до теми про стресової ситуації в період змін, що торкнулася тебе особисто, і до відшукування (як у дзеркалі), хорошого в поганому.
Спробуємо міркувати логічно. Якщо конфлікт, що виник між двома людьми, партіями, країнами, релігіями і т.д., довго не вичерпується, то з великим сумом слід зазначити: завжди, в будь-якій суперечці існують дві сторони, і обидві вони винні. Однак, треба пам'ятати, що жодна з цих сторін не буває погана настільки, щоб не поважати її думку, але й не буває хороша настільки, щоб прийняти до уваги лише її думку. Суперечка завжди виникає в умовах, коли одна сторона порушила закони, правила, домовленості і т.д., а інша не здатна пробачити.
Наприклад, однією зі сторін порушений закон справедливості. Ця сторона розуміє справедливість через призму міркувань (Я, МЕНІ, МОЄ). А справедливість, на яку претендує друга сторона (МИ, НАМ, НАШЕ). Це найбільш уразливе питання, так як в період змін відбувається формування нової сходинки суспільної свідомості (ментальності кожного конкретного суспільства). І сходинки ці можуть не збігатися.
Епоха співчуття почалася в 2001 році, її творячі сили керуються законами світу, свободи, рівності і братерства для процвітання загального блага людей, спрямованих до Світла.
Еволюційний ритм руху вимагає від людства, від держави і від окремої людини зусиль, 
щоб освоїти цей ритм і не відстати від потяга (еволюції).
Еволюція - це процес поступової і безперервної кількісної зміни кого-чого-небудь, що готує якісні зміни.
Революція - це корінний переворот в якій-небудь області життя, у виробництві (соціальна революція, духовна революція, інтелектуальна революція, культурна революція).
Якщо еволюційний шлях постійний і безперервний, то природно, що в окремо взятому явищі, щодо розвитку життя на землі і людини, як Божественного творіння, революція буває не просто можлива, а й необхідна. Еволюція і революція - два необхідних елементи діалектичного процесу розвитку.
Будь-яка зміна політичного курсу простою більшістю людей в певний час сприймається «швидше погано, ніж добре». Ламаються стереотипи. Приходять нові керівники. Люди починають порівнювати, обурюватися, виступати з критикою. Ось це і є перше хороше в цьому «поганому» часі: активна позиція колись неактивних суб'єктів. Подолання не тільки байдужості у багатьох людей, але і страху!
Народ, без страху виходить на площі з протестом - це свідчення не тільки сміливості народу, а й прорахунків у діях політиків, які керують державою. Незалежно від того, сам народ вийшов або хтось його вивів.
Якщо народ вийшов сам, то це свідчить про значну силі протесту в народі, його активності та зниження рівня справедливості у владі.
Якщо народ вивела одна партія, щоб перемогти, припустимо, на виборах, то вона (ця партія) стане заручницею тих, кого вивела на площу, пообіцявши щось. У натовпі, можуть виявитися всякі люди, і випадкові теж. І хтось незабаром розчарується, хтось образиться, хтось розсердиться на свого «кумира» (партію чи її лідера, або групу лідерів) і отримає «кумир» за законом причин і наслідків у відповідь від свого народу все, що про ньому говорив і думав:

  • принижував на словах або в думках - тебе принизять;
  • ображав - скривдять;
  • хитрував зі своїм народом - обдурять ті, що стоять поруч .
Зроблять це ті, хто повірив і відгукнувся. Будь обережний, переможець! Ти заявив про віру в Бога? Заявив. Ти просив про допомогу? Просив. Ти мріяв про владу? Але для Бога це не має значення, де ти знаходишся і чим займаєшся. Де б і ким би ти не був, тобі буде надано допомогу, вірніше душі твоїй представиться можливість прозріти до покаяння в скоєних діяннях.
Добре, коли той, хто програв уважно вдивиться в дії переможця і знайде там позитив. Для нього це буде прозріння, він побачить гарне в поганому (добро у суперника у злі свого програшу). Коли розумно мислячі люди навчаться цьому мистецтву, аналізу власних помилок в своїх невдачах і програшах, в житті не стане програшів, будуть лише еволюційні зміни.
Поки ж спробуємо запам'ятати мудрі слова: «незнання законів цивільних веде до бунтів (революцій), порушення законів - до воєн (партійних, громадянських міжнародних)», а це - гальмо (сплячка або сп'яніння) для еволюційного розвитку свідомості в розумно мислячих умах. Де вже тут згадати про власні права і обов'язки?


Господи, прости і врозуми нас, нечестивих і грішних!
Піньковська Е.А.

Джерело: Товариство культури "Світло" 

Немає коментарів:

Дописати коментар