четвер, 21 червня 2018 р.

Захист безпритульних тварин: що пропонують лідери шкільного самоврядування

19 червня 2018 року затишна галявина на території Білоцерківської гімназії № 2 на 2 години перетворилась на таке собі імпровізоване "кафе". Ба, навіть більше, - "Світове кафе". Так називають один з методів пошуку рішень.
Організатором заходу став Фонд "Творча Ініціатива", у складі якого працює Євроклуб "Разом", очолюваний Наталією Петрушко.

Чому мова йшла про безпритульних тварин?

У червні 2017 року білоцерківські члени Євроклубу за підтримки Програми ЄС Еразмус+ взяли участь у польсько-українському проекті «Відповідальний господар». Передумовою створення проекту була проблема, яка останнім часом загострилася у Європі, в т.ч. Польщі та Україні: на прохання дітей батьки купують їм домашніх тварин, а через 2-3 тижні дитина, погравшись, починає розуміти, що тварина потребує догляду, уваги, терпіння, часу. І що вона зовсім не іграшка. Як результат, значна кількість цих тварин викидається на вулицю.
Отже, потрібні зрозумілі й чіткі засоби інформування дітей та молоді, що чекає на них, якщо вони візьмуть додому тварину. Щоб їхній вибір став усвідомленим та відповідальним.
 

Безпритульні тварини: дві сторони медалі


  • у 2017 році загальна кількість травм від укусів собаками лише серед дітей становить 75 випадків, 44 із них завдано безпритульними псами. 
  • за 2017 рік у травмопункт КЗ БМР «Білоцерківська міська лікарня №2» звернулося 443 дорослих із травмами, завданими безпритульними собаками. 
  • всього за 2017 рік лише від безпритульних собак постраждали 518 білоцерківців 


Що робити, щоб лави тварин-безхатченків не збільшувалися, а білоцерківці не страждали від покусань тваринами, причому за статистикою - більше домашніми?
Про це думали 60 лідерів учнівського самоврядування з Білої Церкви та Попасної (Луганська область), які перебували у міжшкільному таборі в Білоцерківській гімназії № 2.




Запрошені «господарі столів»:

1. Кісіна Олена, зоозахисниця (стіл № 4, питання для обговорення «Від домашнього улюбленця до безпритульності – один крок. Чи має відповідати людина, яка викинула на вулицю тварину, або підгодовує не стерилізованих тварин?»)
2. Руденко Вячеслав і Морозов Олександр, спеціалісти головного Управління Держпродспоживслужби у Київській області (стіл № 3, питання для обговорення «Чи завжди безпритульні тварини – щирі друзі? Як захиститися від знавіснілої зграї? Як зберегти пісочницю від перетворення на туалет для домашніх тварин?»)
3. Пашко Ганна, зоозахисниця, (стіл № 1, питання для обговорення «Який успішний досвід є в Україні та світі, як (чи потрібно?) його впровадити у Білій Церкві»)
4. Богачик Олександр, експерт з питань добробуту тварин та гуманізації освіти (стіл № 5, питання для обговорення «Які дії потрібно здійснити за обмежені бюджетні кошти для подолання проблеми безпритульних тварин?»)
5. Юхименко Юрій, заступник голови Асоціації депутатів Білоцерківської міськради (стіл № 2, питання для обговорення «Чи є успішними минулі та чинна програми захисту безпритульних тварин у Білій Церкві (що бачимо на вулицях)? Як досягти ефективності муніципальних програм?»)
6. Сахарова Оксана, Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви, заступник директора (стіл № 6, питання для обговорення «Що треба зробити, щоб перехожих не кусали домашні тварини?»)

Як це було

Переглянути всі фото

Що запропонували лідери учнівського самоврядування


Немає коментарів:

Дописати коментар