понеділок, 1 січня 2018 р.

ПРО ПРОСВІТУ ВІРУЮЧИХ

Слово «віра», яке вживається в Святих Писаннях, перекладається як «пізнання». Не раз доводилось чути, що в Київській Русі люди були хрещені (князем Володимиром), але не просвічені (священиками). Невже досі зберігається такий стан? Невже від якості віри залежить мислення людини освіченої: просвітлене, просвічене, освячене?
«А віра ж є здійснення очікуваного і впевненість в невидимому» (ап. Павло. Евр. 11: 1).
Завдяки пізнанню можна повірити в існування Бога (не заперечую того, що Він є). Завдяки інтуїції (досвіду, помноженому на знання) можна повірити, відчути присутність Бога в своєму житті. Завдяки здійсненню благородних вчинків можна перебувати в Бозі, служити Йому вірою і правдою.
Люди, які обрали для себе релігійний спосіб життя, як правило, ходять до церкви, слухають проповіді, де священики «наставляють» їх на шлях істинний. Деякі з них стають просвітленими віруючими.
Пізнають моральний сенс Вчення Ісуса Христа про світ, правду, прощення, співчуття віруючі люди намагаються чинити в побуті і в громадських місцях правильно, законослухняно, благородно. Це просвічені віруючі.
Однак в здатності думати, говорити і діяти законослухняно, є свої три висоти або три етапи становлення свідомості віруючої людини.
Низовинне, розумове мислення (гріховне) - егоїстичне, коли людина, вступивши на шлях пізнання Бога, думає лише про власну вигоду.
Моральне, розумне (без особистої користі) - мислення, наповнений елементами турботи про людей.
Мудре, праведне (жертовне) мислення - з елементами самозречення на благо ближнього.

У новій епосі передбачається нова культура взаємин. Людям «з Богом в розумі й серці», які розуміють, що таке «добро» і «зло», приписано підняти моральність в собі, в своїй сім'ї і своєму народі на таку висоту, щоб не тільки віруючі, але і атеїсти старанно виконували в житті заповіт милосердя - «полюбити ближнього, як самого себе».
Для просвіченого віруючого, який ступив на наступний, вищий щабель мудрості, доведеться осмислити і застосовувати ще більш милосердний заповіт Спасителя, даний грішному людству: «полюбити ворога свого». Це можливо здійснити в режимі поступового «пом'якшення серця»: спочатку вислухати, потім - зрозуміти, потім - пробачити. Лише після цього етапу перетворення власних почуттів з'явиться можливість полюбити людину, колишнього  ворога, оскільки виправданого, щиро прощеного тобою не можна буде називати «ворогом».
Кожній істоті дається право жити в умовах землі, удосконалюючи свою природу. А людині розумній дається шанс до виправлення свого спотвореного мислення, щоб попередити тим самим гріховну поведінку.
Гріх (гр. Хамартія) - промашка повз ціль.
Виходить, що гріх може бути здійснений лише тим, у якого є мета, і він замахнувся досягти її? Замахнувся, але промахнувся? Розмріявся не в рамках своїх здібностей і можливостей? Ось воно що! Гріх скоюється тим, хто нехтує мірою: доцільністю - сумірністю - вибором головного ?!
Через відчуття душевного болю від таких почуттів, як розчарування, докори сумління, сором, засмучення самим собою, людина розумно мисляча, сама того не помічаючи, навчиться мріяти скромніше, і цілі ставити не захмарні.
Одухотворення (освячення просвіченого розуму), як стверджують мудрі люди, відбувається в душі (через вдосконалення емоцій і бажань). При злитті «я» і «Я» (низької і високої свідомості) в перетвореній людині синтезується щось нове: вже не минуле, ще не майбутнє, вже не низька, хоча ще не високе.
Радість в душі перетвореної людини завжди виникає при єдності спонукання, слова і справи. Цей стан носить назву - внутрішня гармонія, цілісність, мудрість.
У християнському світі, як і в державних структурах, як в сімейному укладі і в свідомості кожної окремої людини повинно відбутися перетворення низької якості вчинків, слів, думок в середню, а середньої - у високу. Тому, проголошена «перебудова» неминуче призведе розумно мислячих людей до осмислення якості власної віри. А після і до оцінки своєї поведінки, як віруючої людини.
Особливо незрозумілою буває для «напіввіруючих» «несправедлива», на їх погляд, хвороба або бідність. Забувають, що нічого не буває без Вищого Сенсу для людини, який заявив про свою віру в Бога. Але не всі його (цей вищий сенс) можуть побачити, через внутрішню ментальну короткозорість або релігійну сліпоту.
Оціни, помітні тобі симптоми хвороби соціуму, яка існує в багатьох країнах сьогодні? Уяви, як в забрудненій аурі планети кишать «мікроби» нетерпимості до інакомислення, хитрощів по відношенню до своїх друзів, невдячності до своїх предків і безвідповідальності при виконанні дорученої справи.
Який масштаб вражаючої дії при формуванні душевності в людині розумній? Який рівень духовного здоров'я буде в суспільстві? Подумай, що робити тобі особисто в тих випадках, якщо ясно бачиш:

  • коли цинічні спокусники-демократи від політики без сорому спотворюють пам'ять, вдаючись то до відвертої фальсифікації, то до історичного макіяжу. Як дізнатися істину про минуле? 
  • коли і наскільки свідомість розумних і освічених людей отруюється демагогією цинічних атеїстів-вчених. Як не зійти зі шляху, який веде до істини? 
  • коли і для чого циніки від культури розбещують душі молодих і наївних людей? Роблять це для того, щоб в умовах вседозволеності, замаскованої гаслами боротьби за рівність, за права і свободи, затвердити збочення, зробивши їх «нормою». Як при цьому зберегти цнотливість? 
Не забувай, що говорив Іван Хреститель при хрещенні народу «в покаяння». Предтеча радив людям, коли до багатьох з них «Наблизилося Царство Небесне» ділитися з бідними. «... не беріть зайвого, нікого не ображайте,  не обмовляйте, і задовольняйтеся своєю платнею» (Лк.3: 10-15).
Якщо не знаєш, що робити з неподобствами, які творяться навколо, тоді згадай слова святого Серафима Саровського: «Стяжи дух мирний, і тоді тисячі навколо тебе спасуться».
У новому столітті наставшої епохи Співчуття нові критерії мислення істинно віруючих людей стануть за якістю на порядок вище. Наприклад. Християнину, що йде шляхом Милосердя, в епоху Співчуття не тільки вбивати не можна, але і в думках не можна «гніватися на брата свого». «Бо закон даний через Мойсея; благодать же й істина через Ісуса Христа »(Ін.1: 17).
«Настає час, коли не на горі цій і не в Єрусалимі будете поклонятися Батькові. Але настане час, і настав уже, коли справжні прихильники будуть поклонятися Батькові в дусі та в правді, бо таких прихильників Отець шукає Собі »(Інн. 4: 21,23).
Відповідно висоті духовного стану (добрий, праведний, святий) у людини віруючої змінюються права і обов'язки.
Якщо розумно мисляча людина, просвічений віруючий, поводиться в будь-якій життєвій ситуації законослухняно, він має право впливати на вдосконалення власної ментальності, покращуючи генофонд свого роду (сім'ї) і навіть своєї нації.

Піньковська Е.А.

Джерело: Товариство культури "Світло"

Немає коментарів:

Дописати коментар