четвер, 6 жовтня 2016 р.

Звернення до Громадської Ради Білої Церкви 6 жовтня 2016 р.

Спочатку наведу цитату з книги Фрідріха Хаєка "Шлях до кріпацтва", яку прочитав у пості Олександра Лєменова: "Щоб побудувати кращий світ, ми повинні знайти в собі мужність почати жити по-новому. Ми повинні прибрати перешкоди, які через людську дурість недавно опинилися у нас на шляху, та вивільнити творчу силу індивідів. Замість того, щоб «планувати прогрес», ми повинні створити сприятливі умови, щоб він насправді відбувався".
Інша цитата – за Принципом Парето 20 % соціально активних громадян здійснюють 80% змін. Такі громадяни є не лише в громадському секторі, а й у бізнесі чи органах державної та місцевої влади. І для успішних змін вони потребують певних інструментів та механізмів.

2013 року за ініціативою колишнього голови громадської ради Анатолія Федоровича Голоса була створена і 21 листопада вперше побачив світ проект Програми розвитку громадянського суспільства і соціального партнерства, яку ми назвали "Правила справедливого життя". Головним лейтмотивом програми стали слова українсько-польського письменника, історика, філософа і гуманіста (1513-1566) Станіслава Оріховського-Роксолана: «Справедливість – це душа держави, головна чеснота, на основі якої мають вирішуватися всі питання».
Реформи – перш за все, зміна філософії, а не фасаду. Пропонована Програма демонструє перехід від філософії виживання (і притаманного їй планування кроків, що можуть вирішити окремі проблеми) до філософії еволюційного розвитку з повним усвідомленням причинно-наслідкових зв’язків у нинішньому стані суспільства: безсистемності в управлінні, безвідповідальності та катастрофічного браку культури у всіх сферах життя.


Правила справедливості та механізми їх реалізації наступні:
Контроль влади громадянами

Відповідальність посадових осіб
·    Громадська експертиза
·    Електронна Книга скарг і пропозицій
·    Дієвість критики у пресі
·    Незалежна оцінка діяльностівиборних та посадових осіб за чіткими критеріями
·    Громадське телебачення і радіо (Інтернет медіа-канал)
·    Кодекс майнової та адміністративної відповідальності посадових та виборних осіб за свої рішення, дії чи бездіяльність (можливий інший юридично коректний механізм)
Прозорість і відкритість влади
Соціальне партнерство
·    Консультації з громадськістю
·    Електронне врядування
·    Бюджетний регламент
·    Соціальне замовлення
·    Управління якістю муніципальних послуг ISO 9001 (процесний підхід)
·    Механізм підтримки місцевих ініціатив
·    Електронна біржа соціальних інвестицій
·    Муніципальна підтримка соціально відповідального бізнесу, який діє в інтересах міської громади
·    Соціальна анімація (взаємовигідне об’єднання ресурсів громади, бізнесу та громадських організацій)
Дотримання прав людини
Громадянська культура
·    Уповноважений міської ради з прав людини
·    Пріоритет культури у всіх сферах життя
·    Політика, спрямована на усвідомлення громадянами почуття гідності, урівноваження свободи вибору обов’язком і відповідальністю

Кадрова політика


·    Прозорий механізм підбору та розстановки кадрів виконавчих органів і служб міської ради за критеріями високого ступеню моральності, законослухняності, професійного досвіду та ерудиції.



Ключовими чинниками успішності суспільних перетворень є ефективна система управління, в якій самостійність у прийнятті рішень ініціативними і професійними менеджерами урівноважена системою управління якістю публічних послуг, відповідаль­ністю посадових та виборних осіб за свої дії чи бездіяльність, простим механізмом контролю результатів їхньої діяльності, а також ефективними механізмами впливу громадян на прийняття управлінських рішень. А все разом ґрунтується на міцному фундаменті культури (системи цінностей).


Відгуки на проект Програми:
Альона Бабак, народний депутат України (Об’єднання "Самопоміч"), заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства
Ознайомившись із наданими Вами матеріалами, я схиляюсь до думки, що надані пропозиції логічні та можуть бути втілені на місцевому рівні як пілотні проекти.
Рекомендую Вам реалізувати їх як пробний проект в Білій Церкві.

Володимир Пархоменко, директор Аналітичного центру Асоціації міст України.
Програма є справді цікавою, а в окремих моментах може й новаторською.

Прошу підтримати проект Програми розвитку громадянського суспільства і соціального партнерства як альтернативний до чинного проекту, опублікованого на офіційному сайті міськради.
        
З повагою, 
президент Фонду "Творча Ініціатива"                               Валерій Панько

Немає коментарів:

Дописати коментар