пʼятницю, 6 грудня 2013 р.

РЕ- чи ЕВ ОЛЮЦІЯ у приватизованій Україні в часи новітнього Батия

 У оптимістів справджуються мрії, а у песимістів - кошмари. Будьмо оптимістами!
Якщо вірити історикам, 773 роки тому онук Чингісхана, монгольський хан Батий здобув Київ. А останнім рубежем захисників міста стала Десятинна церква.
Щось моторошно-символічне в тому, що уже в новітній історії люди, що вийшли на мирну акцію на підтримку євроінтеграції України, шукали останнього прихистку в церкві, спасаючись від кийків озвірілих охоронців наших прав.
Є багато сценаріїв і прогнозів розвитку подій. Чим закінчиться народний протест – станом на 4 грудня 2013 року не знає ніхто… 
Останні події на протестувальних майданах показали, що в країні чітко і методично виконується детально продуманий, цинічний план «Сім’я назавжди», який лише коригується залежно від ситуації.
Ой, як хотілося всесильному Ляльководу, щоби у Києві 1 грудня знову пролилася кров, спочатку міліцейська, а потім чия під руку підвернеться, аби побільше. Як смакувалась тракторна провокація братків, як поспіхом офіційні російські ЗМІ зливали на вуха довірливих росіян страшилку про «десятки загиблих».
Та перегнули палку. Честь і хвала Інні Богословській, що першою з регіоналів назвала побиття людей злочином влади.
І все ж зверніть увагу, як старанно і невідступно нас штовхають чинити зарані прораховані кроки. А нам мало не забракло креативу і доброго гумору. Та ще й зациклились на ПРОТИ, замість власної ініціативи. Невже не ясно, що з нас просто витискують заклик до РЕВОЛЮЦІЇ? З наступним «прасуванням» протестних активістів, а заодно і всієї країни в оголошеному «на прохання трудящих» надзвичайному стані.
Я пригадую бувальщину, свідком якої був у славному місті Одеса 1981 року. Після четвертого чи п'ятого НЕМАЄ від кіоскерки, що продавала пресу, один веселий чоловік характерної одеської зовнішності зауважив:
– Мадам, если вы всем будете говорить нету, что же вы выторгуете. Нужно быть позитивным, активно предлагать варианты. Вас спрашивают, есть ли туалетная бумага? Что вы говорите? Могу предложить наждачную…
Тож якщо нам погрожують референдумом, ми повинні гаряче це підтримати, але з вимогою розгляду питання про безумовну кримінальну і матеріальну відповідальність посадових осіб усіх рівнів за свої рішення, дії чи бездіяльність.
Причому, прямо пропорційно рівню ресурсних можливостей і кількості раптово розбагатілих родичів.
Зміни у Конституції? Звичайно! Про скасування посади Президента, якщо за 20 років не спромоглись створити механізм імпічменту Гаранта цієї Конституції.
Інші шляхи, звичайно, більш ефектні, але не зовсім ефективні. Пам'ятаємо знамениту мудрість: революцію здійснюють романтики, а користуються її плодами негідники. Не хотілося б наступити на граблі 2004-го, тому я лишаюсь категоричним прихильником ЕВОЛЮЦІЇ. Може це й непопулярно, але чомусь впевнений, що не один так думаю…
Еволюційним, наприклад, є творче використання, наявної нормативно-правової бази. Ви навіть не уявляєте, який величезний важіль для кардинального перетворення України у цивілізовану державу дає Стратегія розвитку громадянського суспільства!
Ще тиждень тому це словосполучення крутилося переважно у середовищі громадських організацій. А сьогодні вся Україна говорить про феномен громадянської активності та організованості. Так от, з повною відповідальністю заявляю, що буквальне і у повній мірі виконання Стратегії на всіх рівнях забезпечить принципово новий рівень організації життя в Україні. Як це зробити на рівні міста – ми маємо своє бачення і вже зробили другий крок у Білій Церкві.
Про наступні кроки дізнаєтесь у найближчому майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар