четвер, 26 березня 2015 р.

Про реформи, ідеологію, технології та Культуру



 Ідеологія - це система суспільного мислення, не тільки теоретичне оформлення яким-небудь соціальним шаром своїх уявлень про закономірності розвитку суспільства, вона включає в себе також систему цінностей і норм, які задають орієнтири до дії.
Якщо замислитись, то насправді приходиш до висновку, що ніяка висока і новітня технологія не замінить ідеологію, що має свої, тільки їй притаманні соціальні функції.

Потрібність технологій безсумнівна у всіх сферах, а служать вони загальному благу тільки, коли підпорядковані відповідній ідеології.

Від того яка ідеологія покладена в основу, таку державу і побудуємо. Реальність така, що дві системи зіткнулися в Україні - капіталізм і соціалізм, йде взаємопроникнення. Потрібно народити, синтезувати щось принципово нове з найкращими елементами обох систем - постіндустріальне, інформаційне суспільство, про яке писали в різні часи теоретики еволюції суспільного розвитку.

Постає слушне питання : чому буксують реформи?
Про відсутність чіткої єдиної ідеології реформ, як першопричини їх гальмування, говорить президент 
Центру економічного розвитку (ЦЕР) О. Пасхавер (Відеоблог "Революція цінностей" на Espreso.TV. 
1 квітня 2015 р. )
Програма розвитку громадянського суспільства є технологією трансформації України з корупційної олігархократії в Державу Відповідальності йСправедлівостіпріоритет Культури - це ідеологія, фундамент.

Якщо пріоритети переставити - технології, прибуток перемістити на перше місце, то в перспективі вийде - "Ідіократія", як у фільмі з аналогічною назвою. Нічого не нагадує? Ось і завдання: повернути все на свої природні місця, перевернути свідомість і життя з "голови на ноги". Досить жити у світі викривленої дійсності, як у задзеркаллі, де все навпаки.


Пріоритет Культури означає: Жити в країні (місті, селі):З мирним майбутнім.
З соціальною орієнтацією на володіння природними ресурсами.
Справедливість та рівність у правах для всіх громадян країни.
Мати суспільний лад, де нема перешкод для досягнення здоров’я, освіти,
посади самостійною працею та власними зусиллями. 

"Критерій правильної політики (під час проведення реформ особливо) визначається за рівнем турботи про дітей та пенсіонерів.

Суспільство складають: діти, пенсіонери, тимчасово хворі, інваліди, ув'язнені, безробітні, працюючі.
Безробітним потрібні робочі місця, інвалідам - програма адаптації, працюючим достойна оплата праці.
Потрібно займатись психічно хворими, щом вони не стали злодіями чи безробітними" - зазначає лікар і
письменниця Емма Піньковська.
 "Культура начинается там, где присутствует порядок в мыслях у человека и понимание иерархии
в его словах и поступках.


… Чтобы изменить закон, надо изменить мышление не только законодателей, но и всего сообщества. Определение высоты, на которую граждане в одном государстве пытаются установить планку нравственности, одинаковую для всех, не удастся. Нравственность может в поле морали иметь свои три высоты: низкую, среднюю, высокую. Для определения границ, в обществе должен начаться обоюдный процесс движения. Сверху вниз и процесс снизу - вверх.
То есть, объединившись, граждане конкретной страны, в период наступивших перемен осознанно поднимают планку нравственности для законодателей и судей, требуют иного способа поведения в обществе, предлагают иные критерии в понимании честности, равенства и справедливости. Начнется изменение стереотипов, крушение двойных стандартов, которые считались законными в прежнем законодательстве.

Очень важно, чтобы как можно большее число людей, облеченных народным доверием к созданию законодательной базы были честными, мудрыми, решительными, скромными и справедливыми». (Э.А.Пиньковская)


"Культура является достоянием всего народа. Энергетика Красоты, являющейся основным содержанием Культуры, проходя через сердца и сознания людей, облагораживает, просветляет как самого человека, так и его окружение и несет мир. Призыв Николая Рериха – «Мир через Культуру», являющийся основным содержанием и целью Пакта Рериха, является не отвлеченностью, а руководством к действию.

В общественном движении заложена огромная сила. Она должна быть использована на созидание. Это происходит только тогда, когда ее активность задействована в Культуре. Когда же психическая энергия масс оторвана от созидательного поля Культуры, она стихийно используется на разрушение. Последние события в Украине, на Ближнем Востоке, Ираке, Сирии и в других частях мира, где продолжаются вооруженные конфликты, террористические акты во Франции являются убедительным доказательством этому. Нет культуры – нет мира. Политические и экономические механизмы, как доказывает история нашей цивилизации, не в состоянии дать полную гарантию сохранения мира на планете Земля.

Немає коментарів:

Дописати коментар